ABD, İran’ın tarihi eserine el koymak istiyor

Chicago Üniversitesi Şarkîyat Enstitüsü elinde bulunan 1000 kadar antik Persepolis tableti, 1997 yılında Hamas’ın sorumluluğunu üstlendiği İsrail’deki bir bombalama olayına ilişkin süren davaya tazminat konusu oldu.

Federal mahkeme, Kudüs’te aralarında ABD vatandaşlarının da olduğu 5 ölü ve yüzlerce yaralı bırakan saldırının karşılığında 423,5 milyon Dolarlık tazminat için İran tabletlerine tedbir kararı aldı. Mahkeme, Hamas’ın gizli destekçisi olarak gördüğü İran İslam Cumhuriyeti’ni bu terörist saldırıdan dolayı sorumlu tutuyor.

1930’larda Amerikalı arkeologlar tarafından çıkarılmış ve Chicago Üniversitesi müzesinde hâlen sergilenen tabletlerin açık arttırma ile satışını isteyen mahkemenin bu kararına karşı İran, ilk kez ABD’de terörizm konulu bir davanın tarafı olarak duruşmaya müdahil oldu. İran bugüne dek ABD’de açılan davalara girmemek ısrarındaydı. İlk kez İran adına ABD mahkemelerinde savunma yapılacak.

Bu arada, Üniversite İran halkına ait bulunan tabletlerin geri verilmesinden yana tavır gösterirken, bu kez “terörist bir devlete arka çıkmak” savıyla suçlamaya uğradı. Chicago Üniversitesi, elinde bulunan tabletler üzerinde tarihsel ve kültürel olarak hak sahibi olmadığını kabul ediyor.

İran’ın müdahil olduğu dava konusu antik bilgilerle dolu ağaç, kil ve deri tabletlerin geriye verilmesi için bir süredir girişimler de sürüyordu. Öte yandan, bir açık arttırmayla satılması tasarlanan bu paha biçilmez antik kayıtların, tüm insanlığa tarihi bir emanet olduğu, para sahibi olanlara gelişi güzel biçimde terk edilemeyeceğini savunan bazı avukatlar, mahkeme kararına karşı dava açmaya hazırlanıyor.

 

1132440cookie-checkABD, İran’ın tarihi eserine el koymak istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.