ABD sandık başında

Başkanı George W. Bush’un iktidardaki Cumhuriyetçi Partisi’nin hem Senato’da hem de Temsilciler Meclisi’nde rahat bir çoğunluğu bulunuyor.

Irak Savaşı’ndaki kötü gidişat, geçen yıl yaşanan Katrina felaketinin yaralarının bir türlü sarılamaması, yolsuzluk ve seks skandallarının Cumhuriyetçi Parti’nin toplayacağı oy oranını düşüreceği tahmin ediliyor. Son anketlere göre; muhalefetteki Demokrat Parti, Cumhuriyetçilerin önünde gidiyor.

Tarafsız yorumcuların tahminlerinde de Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi beklentisi ağırlık taşıyor. Gözlemciler, Kongre seçimlerinin Bush için ‘dolaylı güvenoyuna dönüşebileceğine’ işaret ederek, Cumhuriyetçi Parti’nin Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu koruması durumunda bunun, Bush için çok büyük bir zafer anlamına geleceğine işaret ediyor.

Demokrat Parti’nin, Kongre’nın en az bir kanadında çoğunluğu ele geçirmesi durumunda ise Bush’un kalan 2 yıllık görevinde Kongre desteğini almakta zorlanacağı ifade ediliyor.

İNGİLTERE BASININDA SEÇİM YORUMU

İngiltere basını Başkan George Bush’un partisi Cumhuriyetçilerin biraz puan toplamış göründüğü fakat hala Demokratların önde olduğu yorumunda birleşti. İngiltere basının değerlendirmesi şöyle:

The Guardian: Demokratların zaferi başkanın giderek artan gücünü sınırlayabilir ama Irak politikası konusunda fazla bir şey değişmez… Demokratlar Irak politikası konusunda kendi içlerinde de farklı farklı şeyler söylüyor. Ayrıca Kongre’nin dış politika üzerindeki etkisi sınırlı. Temsilciler Meclisi gerçi savaşa ayrılan parayı azaltabilir ama bu ateş altındaki Amerikan askerlerini tehlikeye atmak diye yorumlanacağı için, yapmak istemeyeceklerdir. Demokratlar, iki yıl sonra yapılacak başkanlık seçimlerinde, halkın gözünde Irak’taki felaketin tek sorumlusu olmasını istiyorlar. Başkan Bush.. Onun için dış politikaya fazla müdahale etmeyecekler.”

The Financial Times: İktidar son beş yıl içinde bu yönetimi iyice yozlaştırdı ve Cumhuriyetçiler kaybetmeyi haketti ama Demokratlar da hükümet olabileceklerini göstermek zorundalar…

The Daily Telegraph: Eğer Demokratlar bu zafer ardından, başarılı bir performans gösteremezlerse ve Kongre’de uzlaşmaz bir tutum içine girip, ulusal çıkarlar karşısında birlik ruhu gösteremezlerse, o zaman 2008’de yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden Cumhuriyetçi başkanın seçilmesi şansı artar.

 

1140030cookie-checkABD sandık başında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.