‘ABD son bir hamle planlıyor’

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, ABD Başkanı Geroge Bush’un bu konuyu danışmanlarıyla görüştüğünü vurgulayarak, Irak’la ilgili çalışma grubunun henüz işini tamamlamadığını yazdı.

Çalışma grubunun dört maddeden oluşan bir “Zafer Stratejisi” oluşturmasının beklendiği de belirtilen haberde, bu taslağın Washington’da incelenip, tartışılmakta olduğu kaydedildi.

Bu stratejinin birinci maddesinin, asker sayısında azalma yerine, artış öngördüğü öne sürülen haberde, Irak’taki ABD askerlerinin sayısının 20.000 kadar artırılmasının söz konusu olduğu iddiasına yer verildi.

Guardian’ın haberinde, Bush’un asker sayısını artırarak,Demokratlar’ın Irak konusunda yaptığı baskılara da karşı çıkmış olacağı belirtildi.

“Zafer Stratejisi”nin ikinci maddesinde bölgesel işbirliğinin önemine işaret edileceği kaydedilen haberde, bunun için uluslararası bir konferans düzenlenebileceği ya da ABD’nin bölgedeki müttefikleri Suudi Arabistan ve Kuveyt’in daha çok diplomatik, ekonomik ya da finansal desteğinin sağlanabileceği ifade edildi.

Üçüncü maddeyi Sünniler, Şiiler ve diğer etnik ve dini gruplar arasında ulusal uzlaşmanın canlandırılmasının oluşturduğuna dikkat çekilen Guardian’ın haberinde, raporun gevşek bir federal sistemde bölünmenin, barış değil, geniş çaplı bir insani kriz yaratacağı uyarısını içereceği belirtildi.

Guardian’a göre, raporun son maddesinde, Kongre’ye Irak ordusunun asker ve polis sayısının artırılması, bu güçlerin eğitimlerine destek verilmesi, ekipman ve kaynak sağlanması için çağrıda bulunulması öneriliyor.

Haberde, yolsuzlukla mücadele, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve şeriat mahkemelerinin etkisinin azaltılması gibi hususların da bu maddenin sınırları içinde yer alacağı öne sürüldü.

 

 

1140710cookie-check‘ABD son bir hamle planlıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.