ABD, İsrail’i kınamayı veto etti

Konseyin 10 üyesi, tasarısının kabul edilmesi için oy kullanırken, Japonya, Danimarka, İngiltere ve Slovakya çekimser oy verdi. Konseyin daimi üyesi ABD’nin tasarıyı veto etmesi üzerine, karar konseyden geçmedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, yaptığı açıklamada, karar tasarısının dengeli olmadığı yorumunda bulunarak, ABD’nin, Arap ülkeleri tarafından desteklenen bu karar tasarısının İsrail’e karşı önyargılı olmasından ve siyasal amaçlar gütmesinden rahatsız olduğunu söyledi.

Bolton, tasarının Gazze’de son dönemde olanları tarafsız bir biçimde yansıtmadığını, ayrıca İsrail-Filistin barış sürecinin gelişmesine yardımcı olmadığı düşüncesini savundu.

Daha sonra söz alan Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise konseyin bu karar tasarısını kabul etmemesinden büyük düş kırıklığı duyduklarını kaydetti.

Konseyin bu kararı çıkaramamasının bölgeye 2 yanlış mesaj gönderdiğini savunan Mansur, öncelikle ilk yanlış sinyalin İsrail tarafına ve özellikle de İsrail içindeki aşırı uçlara gittiğini vurguladı.

Mansur, İsrail tarafına sanki yaptıklarının hukukun üstünde olduğu mesajını verdiğini, Filistin tarafına ise Konsey’in Filistin’e karşı adil bir tutum içinde olmadığı gibi yanlış bir mesaj verdiğini söyledi.

Toplantıdan sonra gazetecilere de konuşan Mansur, 5 aydır Gazze’de olanların sona ermesi gerektiğini belirtirken yine de Filistin tarafı olarak umutlarını yitirmediklerini ve adalet aramaya devam edeceklerini söyledi.

1140420cookie-checkABD, İsrail’i kınamayı veto etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.