ABD, Türkiye’den de huzursuzmuş…

Londra’da açıklanan araştırmaya göre, dünyada en huzurlu yaşayan ülke Norveç oldu.
Sıralamada 121.liğe oturan ve böylece “huzurun hiç uğramadığı coğrafya” olarak adlandırılan ülke, Irak olarak açıklandı. Türkiye listede 92. olarak yer alırken, Yunanistan 44., Güney Kıbrıs 51., İnglitere 49. ve ABD 96. oldu.


Listenin hazırlanması sırasında ve sonra “barış çağrılarıyla” çalışmaya destek verenler arasında; Dalay Lama, Desmond Tutu, Ürdün Kraliçesi Nur, ABD’nin 39. Başkanı Jimmy Carter ve Dünya Bankası eski başkan yardımcılarından Prof. Joseph Stiglitz’in bulunduğu açıklandı.


Japonya’nın beşinci sırada yer aldığı listede, Kanada 8. sıraya oturarak, ilk 10’da yer alırken, Almanya ise 12. olabildi. İtalya’nın 33., Fransa’nın 34. olduğu listede Rusya ise son beşte, 118. sırada yer aldı.


20. yüzyılda çalkantılı dönemler geçiren İrlanda listenin 4. sırasına oturmayı başarırken, Avusturya da 10. oldu.


Economist araştırmasında huzur sıralaması, 24 iç ve dış ölçüte bağlı olarak hesaplandı ve bu hesaplamada konunun uzmanları rol oynadı. Bu kriterler arasında ülkede yaşanan şiddetten, askeri harcamaların seviyesine, komşu ülkelerle ilişkilerden, insan hakları karnesine, terörizm potansiyelinden, nüfusun her 100.000’lik bölümüne düşen cinayet sayısına ve hapisteki hükümlü sayısına kadar pek çok unsur yer aldı. Kıstaslar arasında demokrasi, şeffaflık, eğitim, refah gibi unsurlar arandı.


Araştırma sırasında Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Dünya Bankası, BM gibi kuruluşların verilerinden de faydalanıldı.


 Economist elemanları, araştırmaları sırasında bazı genel sonuçlara da ulaştı. Buna göre, AB gibi bölgesel bloklarda yer alan küçük ve istikrarlı ülkeler huzur sıralamasında yükseklerde yer tutmayı diğerlerine göre daha kolay başardı.


İç barışın en çok bağlı olduğu unsurlar, gelir düzeyi, eğitim eşitliği ve bölgeler arasındaki farkların az olması şeklinde sıralanırken, ülkeleri dış barışta daha alt sıralara iten ortak tek bir sebebe ise rastlanamadığı belirtildi.


Economist dergisinin “huzur” listesinde yer en huzurlu 10 ülkeyi 1 Norveç, 2 New Zelanda, 3 Danimarka, 4 İrlanda, 5 Japonya, 6 Finlandiya, 7 İsveç, 8 Kanada, 9 Portekiz, 10 Avusturya oluştururken, en huzursuz 10 ülke ise 111. Sri Lanka, 112. Angola, 113. Fildişi Sahilleri, 114. Lübnan, 115. Pakistan, 116. Kolombiya, 117. Nijerya, 118 Rusya. 119. İsrail, 120. Sudan ve 121. Irak olarak verildi.


 

1043450cookie-checkABD, Türkiye’den de huzursuzmuş…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.