ABD Türkiye’ye F-35’lerle ilgili ekipman sevkiyatını durdurdu

ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye’ye gönderimi durduruldu.    

ABD, Rusya’dan alınması planlanan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye’ye teslimatı geciktirilen ve projesinin de iptal edilmesi gündemde olan F-35 savaş uçakları ile ilgili yeni bir adım attı.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye’ye gönderimi durduruldu. Pentagon sözcüsü, kararın “Türkiye, S-400 alımından vazgeçtiğine dair, hiç yanlış anlaşılmaya yer vermeyecek nitelikte bir karar alana kadar” geçerli olacağını bildirdi.

Bu, ABD’nin F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimatını durdurmak için attığı ilk somut adım. Reuters haber ajansı, daha önce ismini saklı tutan ABD’li yetkililere dayandırarak konuyu duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Rusya’dan S-400 savunma sistemi alınması yönündeki kararını uyguladığı takdirde Ankara’nın F-35 projesine iştirakının masaya yatırılmak zorunda olduğunu kaydetmişti. Rusya ile varılan S-400 anlaşmasından geri adım atmayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “S-400 konusunda işi bitirdik, geri dönüşümüz asla olamaz. Ruslarla anlaştık, ortak üretime gireceğiz. Belki S-400’den sonra S-500’e gireceğiz” diye konuşmuş ve ilk S-400 teslimatının Temmuz ayında beklendiğini belirtmişti.

Çavuşoğlu Washington yolcusu

F-35’lerin teslimatı konusunun, Washington’da 3-4 Nisan’da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da gündeminde olması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya’dan alınması planlanan S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye teslimatı geciktirilen ve projesinin de iptal edilmesi gündemde olan F-35 savaş uçakları ile ilgili yeni bir adım attı.

Reuters haber ajansının ismini saklı tutan ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim ve diğer ekipmanın Türkiye’ye gönderimi iptal edildi.

Ajansa konuşan iki ABD’li yetkili, F-35 uçaklarının teslimatına hazırlık için Türkiye’ye gönderilmesi planlanan parçaların sevkiyatının durdurulduğu bilgisininin geçtiğimiz günlerde Türk yetkililerle paylaşıldığını belirtti.

F-35’lerin teslimatı konusunun, NATO zirvesi için 3 ve 4 Nisan tarihlerinde Washington’da temaslarda bulunacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da gündeminde olması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak geçen Cuma günü konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmasına sadık olduğunu belirtmiş ve bu konuda geri adım atılmayacağının işaretini vermişti.

Buna karşılık ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Mart ayında Reuters’a bir açıklama yaparak, ABD’nin S-400’ler konusundaki ciddiyetini ve hassasiyetini göstermek amacıyla bir dizi seçeneği değerlendirdiğini belirtmişti.

Washington, Ankara’nın S-400 füzelerini alması durumunda F-35’lerin güvenliğinin tehlikeye atılacağı ve radara yakalanması güç bu yeni nesil savaş uçaklarının Rusya karşısında zayıf düşeceği gerekçesiyle teslimata karşı çıkıyor.

Teslimatın durdurulması Kongre gündeminde

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’da Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti temsilcileri geçen hafta ortak bir yasa tasarısı hazırlayarak F-35’lerin Türkiye’ye teslimatını geçici olarak durdurmak üzereadım atmıştı.

Söz konusu tasarıya göre S-400 alımından vazgeçene kadar Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor.

Bunun yanı sıra gene Reuters’ın ABD’li kaynaklara dayandırdığı 28 Mart tarihli habere göre ise Washington, F-35’lerin üretim sürecine dahil olan Türkiye’ye alternatif arayışlarına girdi. Türkiye’nin gövde, iniş takımı ve kokpit göstergeleri gibi parçalarını ürettiği F-35 projesinden çıkarılmasının zahmetli olacağını belirten yetkililer, ancak bu seçeneğin imkânsız olmadığını dile getirmişti.

Patriot teklif edildi

ABD Savunma Bakanlığı görevini vekâleten sürdüren Patrick Shanahan da geçen hafta Çarşamba günü bir açıklama yaparak Türkiye’nin F-35 programında kalmasını dilediğini ancak bunun gerçekleşmesi için S-400 yerine Patriot füze savunma sistemleri satın alması gerektiğini belirtmişti.

ABD’nin Türkiye için yaptığı ve Rusya’dan S-400 satın alma planından vazgeçmesi karşılığında daha pahalı olan Patriot sistemleri için Mart ayı sonuna kadar geçerli olan indirimli teklif sona erdi.

S-400 krizi nedeniyle Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması için girişimde bulunan ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı’nın Türkiye ile ilgili raporunu bekliyor. Deutsche Welle Türkçe

2286190cookie-checkABD Türkiye’ye F-35’lerle ilgili ekipman sevkiyatını durdurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.