ABD ve Polonya füze kalkanında anlaştı

ABD, bunun öncelikle İran’dan gelebilecek bir saldırıya karşı Avrupa’yı koruma amaçlı olduğunu öne sürerken, Rusya, asıl hedefin kendisi olduğunu savunuyor.

ABD’yi ziyaret etmekte olan Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, füze kalkanı karşılığındaki taleplerinin ABD tarafınca kabul edildiğini, ABD’den, “Polonya’nın bazı güvenlik sorunlarının da iki ülke arasındaki anlaşmaya dahil edilmesini” talep ettiklerini ifade etti.

Polonya, füze kalkanı tesisleri karşılığında, başta hava savunma sistemleri olmak üzere savunmasının ABD tarafından modernize edilmesini talep ediyordu.

Sikorski, Polonya’nın isteklerinin ABD tarafından kabul edilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, “Müzakere sürecinde henüz sona ulaşmadık. Bu bir ilke anlaşması. Yolun daha yarısındayız. Müzakerelerde, uzmanlar düzeyinde yapılacak daha çok iş var. Ancak temel yaklaşımlarımızın kabul edilmesinden memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

Rice da, “Polonya’nın savunma modernizasyonu, özellikle de hava savunma modernizasyonu yolundaki arzusunu anlayışla karşılıyoruz. Bu, destekleyeceğimiz bir şey çünkü müttefikimiz Polonya’yı daha güçlü hale getirmiş oluyoruz” dedi.

Bush yönetimi Polonya’ya 10 önleyici füze sistemi, Çek Cumhuriyetine de bu sisteme bağlı bir radar istasyonu kurmayı planlıyor.

Rusya’nın tepkisinden ötürü Polonya ABD’den, savunmasına ilişkin iyileştirmeler talep ediyor.

1165920cookie-checkABD ve Polonya füze kalkanında anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.