ABD’dede “Türkiye’ye F-16 satılmasın” mektubu

ABD Temsilciler Meclisi’nin 11 üyesi Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup göndererek Türkiye’ye F-16 savaş uçakları satılmaması çağrısında bulundu. Aralarında hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Parti’den isimlerin yer aldığı üyeler mektupta, Amerikan Kongresi’nin F-16 satışını engelleyeceğinden emin olduklarını söyledi.

Reuters haber ajansı, mektubun 25 Ekim tarihli olduğunu bildirdi.

Ajansın haberine göre mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül ayında Türkiye’nin Rusya’dan ikinci parti S-400 füze savunma sistemi satın alacağını duyurması sonrası, ABD’de üretilmiş savaş uçaklarını bize düşmanmışız gibi davranan bir müttefiğe satarak ulusal güvenliğimizi tehlikeye atamayız.

“Kongre’nin, süreç ilerlerse birlikte hareket ederek bu satışı engelleyeceğinden eminiz. ABD böylesi bir dönemde ileri düzey herhangi bir askeri teçhizatı Türkiye’ye gönderemez.”

Beyaz Saray’dan açıklama yok

Beyaz Saray, Cumhuriyetçi Parti’den Nicole Malliotakis ve Demokrat Parti’den Carolyn Maloney’nin girişimiyle hazırlanan mektupla ilgili açıklama yapmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ise bakanlığının Kongre’yle yazışmaları hakkında açıklama yapmadığını söyledi.

Reuters bu ay Türkiye’nin ABD’ye 40 F-16 savaş uçağı satın alma ve 80’e yakın uçağın modernizasyonu için talepte bulunduğunu bildirmişti.

Türkiye daha önce 100’den fazla F-35 savaş uçağı siparişi vermiş ancak ABD Türkiye’yi, Rusya’dan S-400 füzeleri satın alması sonrası 2019’da bu programdan çıkarmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce “Bu konu F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35’ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD’nin böyle bir teklifi söz konusu oldu” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye’nin F-16 satın alma talebi olduğunu ve buradaki ödemeyle ilgili Türkiye’ye herhangi bir finansman teklifinde bulunulmadığını belirtmişti.

Erdoğan: Bize F-16 verme konusunda gelen bazı bilgiler var

Öte yandan, Azerbaycan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin soruların yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşme ve F-16 talebi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Glasgow’daki İklim Zirvesi’nde büyük ihtimalle Biden ile bir görüşmeleri olacağını kaydeden Erdoğan, bu görüşmede en önemli gündem maddesinin F-35 konusu olduğunu söyledi:

“F-35’le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yapmış olduğumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabi ki bunun bize geri ödeme planının nasıl olacağını kendileriyle görüşmemiz gerekecek” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konuda mükaleme ne getirecek ne götürecek, onu kendileriyle görüşerek öğreneceğiz. Alt düzeyde aldığımız bazı bilgiler var. Bize F-16 verme konusunda gelen bazı bilgiler…Bize gelen bilgi, bunlarla bu işi ödeme gibi bir plan olduğu yönünde. Bu doğru mudur, değil midir; bunları kendilerinden öğreneceğiz. En üst düzeyde de bunu tabi benim Sayın Biden ile konuşmam isabetli olacaktır. Eğer böyleyse ona göre bir anlaşma yoluna gitmiş olacağız.”

2560100cookie-checkABD’dede “Türkiye’ye F-16 satılmasın” mektubu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.