‘ABD’de şarap savaşları’

ABD eyaletleri arasında yıllardır süren şarap savaşını, yerel üreticiler ve bağcılar yitirecek gibi görünüyorlar. Şarap sektörü devlerinin etkilenmediği son zamanlardaki gelişmeler, bir eyaletten ötekine doğrudan içki satışını, ancak toptancılar aracılığıyla yapabilmeyi zorunlu tutan yasadan kaynaklanıyordu.

Şarap üreticileri ve bağcılar, yasa gereği doğrudan satış yapamıyorlar, ürünleri ancak toptancı ve perakende satış yapan büyük market zincirleriyle satışa sunuyorlardı. Federal Mahkeme, eyaletler arasında toptan satış zorunluluğunu, benzer şekilde eyaletin içinde uygulama kararı almıştı. Bu durumda, şarap fabrikası kapısından, ikram dışında tek bir şişe dahi satılamayacaktı.Yasanın engelleyici bu maddesini değiştirmek için yıllardır süren davalar sonuçlanma aşamasına geliyor. Ancak şarap firmaları ve şarapseverler umutlarını şimdiden yitirmişe benziyorlar.

Federal Anayasa Mahkemesinin aldığı karara uyulması durumunda, başta Ohio, Indiana, Illinois, Kentucky  gibi eyaletlerin bağcı ve şarapcıları iflasın eşiğine gelecekler.Yüksek fiyatlı viski, cin, votka türünden ağır alkollü içecek satışlarının bu durumdan etkilenmeyeceği, buna karşılık düşük kârla çalışan küçük ölçekli yüzlerce firmanın kapanacağı, buralara üzüm hammaddesi üreten binlerce bağcının, asma koruklarını sökmek zorunda kalacağı dile getiriliyor. Şimdiden bir çok üreticinin kepenk indirdiği alınan bilgiler arasında göze çarpıyor.

Anayasa Mahkemesi, eyaletler arasındaki alkollü içki ve şarap ticaretine getirdiği düzenlemede ısrar edince, yerel senato ve meclisler tersine karar çıkartma güçlüğü karşısında kalmışlardı. Federal Mahkeme eyaletlere içki, bira ve şarap satışını zorlaştıran bir yasanın arkasında duruyor, bir eyaletin ürününü ötekine doğrudan iletmesini federal yasalara uygun bulmuyordu. Özellike internet üzerinden yapılan satışların, bu yasanın ülke çapında uygulamaya başlanmasıyla tamamen duracağı belirtiliyor. Yerel şarap firmaları internet siteleri üzerinden ürünlerini pazarlayabiliyordu. Üreticiler şaraplarının, tıpkı reçel, bal, turşu gibi tarımsal, kırsal alan ürünlerinden farklı olmadığını, bu ürünlerin rahatça satılabildiği bir ülkede şarap satışının da serbest olması gerektiğini savunuyorlardı.

Bugünlerde ABD kamuoyunu uğraştıracak konuların başında gelen şarap dağıtımı sorunu eğer çözülemezse, ithal girdiler nedeniyle perakende şişe fiyatlarının yükseleceği açıklanıyor. ABD perakende piyasalarında, 1.5 litrelik kırmızı şarabın satış fiyatı 6 dolardan başlayıp ürün kalitesine göre değer almaktaydı. Bütün bu gelişmelerin 1930’larda ABD’de yaşanan içki yasağı günlerini anımsatması, tüketicilerin evlerinde kendi içeceklerini üretmeye kalkışmaları sonucunu vereceğinden tekrar gündeme geliyor. 1925-30 arasında ABD’deki içki yasağı yıllarında ev yapımı içkilerden yaşamını yitirenlerin sayıyı 50 bin kişi olarak saptanmıştı.

1124180cookie-check‘ABD’de şarap savaşları’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.