ABD’de ‘asmayıp beslemek’ daha ucuz

Doğudaki Maryland eyaletinde bir suçluyu hapsetme maliyeti ile mahkeme masraflarının hesaba katılmasıyla yapılan araştırma, yaşam kalitesini savunan yerel bir dernek tarafından finanse edildi ve 1978 ile 1999 arasında mahkum edilen yüzlerce suçlunun dosyası esas alınarak hazırlandı.

İdam cezasını pek nadir uygulayan ve yıllardır bu cezayı kaldırmaya çalışan Maryland eyaletindeki bu araştırma, ömür boyu hapse mahkum edilen bir katilin mahkeme masraflarının ve hapis yatmasının toplamının 1,1 milyon dolar olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu katil için idam cezası istenmesi halinde ise buna 670 bin dolar daha eklemek gerekiyor, çünkü çoğunlukla dava çok daha karmaşık oluyor ve çok daha uzun sürüyor.

İdam cezasının onanması halinde ise, sonu gelmek bilmeyen temyiz başvuruları nedeniyle, bu tutara bir de 1,2 milyon dolar eklemek gerektiğini ortaya koyan araştırmada, toplam maliyetin ise 3 milyon dolara yükseldiğine işaret ediliyor.

1978 ile 1999 arasında Maryland eyaletindeki savcıların 162 kez idam cezası istediği ve 56 kez de idam cezasının onandığının belirtildiği araştırmadaki tahminlere göre, bu davalar eyaletin vergi mükelleflerine 186 milyon dolar fazla paraya mal oluyor. Bu, söz konusu davalarda iddia makamı ömür boyu hapis cezası istemiş ve bu ceza onanmış olsa, vergi mükelleflerinin cebinden 186 milyon dolar daha az para çıkması anlamına geliyor.

Maryland eyaletinde, sanıklar hakkında verilen idam cezalarının çoğunun iptal edildiği ve açılan yeni davaların da genellikle ömür boyu hapis cezasıyla sonlandığı ifade edilirken, eyalette 1978’den beri 5 idam mahkumunun cezasının infaz edildiği ve bugün de 5 mahkumun infazını beklediği belirtiliyor. 
 

1168140cookie-checkABD’de ‘asmayıp beslemek’ daha ucuz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.