“ABD’de maske 130 bin yaşam kurtarabilir”

ABD’de yapılan son araştırma ülkede insanların maske takması halinde gelecek yıla kadar 130 bin kişinin hayatının kurtarılabileceğini ortaya koydu. Öte yandan, maske ve sosyal mesafe önlemleri dikkate alınmadığında ülkede ölümlerin aynı tarihte 511 bini aşabileceği konusunda uyarı yapıldı.

Yeni tip corona virüs pandemisinden en şiddetli etkilenen ülke olan ABD’de vaka sayısı 9 milyona yaklaşırken ölü sayısı 230 bini aştı.

Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, Amerikalıların yüzde 95’inin sürekli olarak maske takması halinde, Mart 2021’e kadar yaklaşık 130 bin kişinin hayatının kurtarılabileceğini açıklandı. Ancak, maske takmak her ne kadar ülkede sağlık otoriteleri tarafından tavsiye edilse de, ABD Başkanı Trump da dahil olmak üzere, birçok politikacının çelişkili davranışları yüzünden ABD halkı tarafından tam olarak benimsenebilmiş değil. Araştırmacılar, ABD halkının sadece yarısından daha az bir kısmının kamusal alanda maske taktığını açıkladı.

ÖLÜ SAYISI ŞUBAT SONUNA KADAR 511 BİNİ AŞABİLİR

Bununla birlikte araştırmacılar, ülkedeki ölümlerin azaltılmasındaki tek etkili faktörün maske takmak olmadığını söyledi. Eyaletlerin tedbirleri sıkılaştırması gerektiğini bildiren uzmanlar, etkili sosyal mesafe önlemlerinin olmaması durumda ülkede ölümlerin Şubat ayı sonunda 511 bini bulabileceğini belirtti.

Çalışmanın yazarları, “Maske takmanın hayat kurtarıcı faydalarını, özellikle vaka sayısının artış gösterdiği sonbahar ve kış aylarında görebilirz. Öyle görünüyor ki ABD halkı yüksek virüs riski ya da maske kullanımı arasında bir seçim yokmak zorunda. Yoksa, ölüm sayılarının gittikçe yükseldiğini göreceğiz” dedi.

Öte yandan, ABD Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan farklı bir araştırmada ise, ülke genelindeki karantina karşıtı düzenlenen corona virüs protestolarının vaka sayısını 38 eyalette yükselttiği bulundu.

Çalışmada, ayrıca maske ve sosyal mesafe önlemlerine ilişkin politik kutuplaştırma yaratan açıklamaların sosyal medya aracılığıyla yayıldığını ve sağlık kuruluşlarından gelen resmi açıklamaların ülkede savunmasız durumda bulunan insanlara ulaşmadığı ortaya konuldu. Uzmanlar, bu nedenle ülkedeki sağlık kuruluşlarına sosyal medyada aktif olmaları çağrısını yaptı.

2463390cookie-check“ABD’de maske 130 bin yaşam kurtarabilir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.