ABD’den Çin mallarına gümrük tehdidi

BBC’nin Washington muhabiri, işsizlik rakamlarının halen yüksek seyrettiği ABD’de ekonomik tablonun siyasetçileri artan biçimde endişelendirdiğini bildiriyor.

Amerikalı yetkililer, Çin’in para biriminin piyasada normal koşullarda daha yüksek değerden el değiştirmesi gerektiği halde, Pekin hükümetinin rinminbiyi dolar karşısında bilhassa düşük tuttuğunu belirtiyorlar.

Başkan Obama bir süredir Çin’e para birimi yuanın döviz kurunun değiştirilmesi için baskı yapıyor.

Beyaz Saray, Çin’in ihraç mallarının döviz kuru sayesinde daha ucuz fiyattan pazarlanabildiğini ve bunun Amerikan malları karşısında haksız rekabet oluşturduğunu iddia ediyor.

Kongre üyeleri, para birimini düşük tutan Çin’in bu şekilde ihracat sektörüne devlet sübvansiyonu sağladığını söyleyerek, ABD’nin kendi sanayiini korumak amacıyla önlem almasının gerekli olduğunu savundu.

Kongre’nin geçirdiği tasarı, Çin’in ihraç ürünlerine gümrük vergileri konmasını hedefliyor.

Fakat yasalaşmadan önce, Başkan Obama’nın da imzası gerek.

Gözlemciler, Kongre’nin attığı adımın bir tehdit unsuru olarak kalabileceğini, çünkü küresel ekonominin halen zayıf olduğu bir dönemde Başkan Obama’nın Çin ile bir ticaret savaşına girmeyi pek akıllıca bulmayabileceğini söylüyorlar.

Buna karşın ABD’nin konuya ilişkin hassasiyeti giderek artıyor.

Geçen hafta New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Çin Başbakanı Wen Jiabao ile görüşmesine iki saat ayıran Başkan Obama’nın gündemindeki ana konu, para birimi anlaşmazlığıydı. (BBC)

FOTOĞRAF: ABD, yuan tartışmasında Çin’i haksız rekabetle suçluyor…

1261160cookie-checkABD’den Çin mallarına gümrük tehdidi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.