ABD’den Çin tekstiline yeni Çin Setti

ABD’nin Çin tekstil ürünlerine karşı yürürlüğe koyduğu yeni kotalarla, iki ülke arasındaki ticaret gerginliği daha da arttı. Washington’ın Çin’den gelen sutyen ve sentetik ürünlere yeni sınırlamalar getirme kararı, sorunun çözümüne yönelik müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine alındı.

Taraflar bir yandan da müzakerelere devam etme kararı alırken, Pekin görüş ayrılıklarının sürdüğünü açıkladı. ABD’li tekstil üreticileri, ucuz Çin tekstil ürünlerinin setkörlerindeki istihdamı olumsuz etkilediğini savunuyor. Çin benzer bir krizi Avrupa Birliği ile de yaşıyor. Çin’in yıllık ihracat kotasını doldurması üzerine, tonlarca Çin tekstil ürünü, Avrupa limanlarında bekliyor.

DEVLET BAŞKANI’NIN ZİYARETİ

Ancak ABD’nin kararının ticari olduğu kadar siyasi olarak da hassas bir karar aldığına dikkat çekiliyor. Zira Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun gelecek hafta Çarşamba günü Washington’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Amerikan tekstil üreticilerinin hükümet üzerindeki baskısı bir süredir artıyor. Küresel tekstil kotalarının kaldırılması sonrası Çin’den gelen ürünler nedeniyle, yıl başından bu yana 20 fabrikanın kapısına kilit vurmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Çin’in Dünya Ticaret Örgütü ile yaptığı anlaşma, ABD’ye Çin ihraç mallarına sınırlama getirme yetkisi tanıyor. Sorunu çözmek için Çin ile ABD arasında yürütülen müzakereler Perşembe günü başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Çin Ticaret Bakanlığı, iki ülkenin görüşmelere devam etmek üzere anlaştığını ancak bu konuda bir tarih belirlenmediğini açıkladı. Çinli üreticiler ise anlaşmazlığın sektörlerine büyük zarar verdiğini, çözüm bulunamaması durumunda yeni pazarlar arayacaklarını belirtiyor.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: İNGİLTERE’DEN… Ziya Akşahin yazdı / Çin’e karşı cin gibi olunmalı

1113640cookie-checkABD’den Çin tekstiline yeni Çin Setti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.