ABD’den Ortadoğu’ya 30 milyarlık silah

ABD Dışişleri Bakanlığı 2015’in Mart ayından bu yana Ortadoğu ülkelerine 30 milyar dolarlık silah ve savunma ürünü satışını onayladı.

ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı’ndan derlenen verilere göre satışların önemli bir bölümü, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Umman, Katar ve Kuveyt’in oluşturduğu Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine yapıldı.

KİK üyelerinden Suudi Arabistan, tek başına 21 milyar doların üstünde ürün satın alarak en çok savunma malzemesi ithal eden ülke oldu.

KİK ülkeleri dışında, Irak, İsrail ve Lübnan da ABD’den önemli seviyede silah ve savunma teçhizatı temin etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ayrıca Mayıs 2015’te İsrail’e 1 milyar 900 milyon dolara yakın taarruz mühimmatı satılmasını onayladı.

ABD ORTADOĞU’YU İSTİKRARSIZLAŞTIRIYOR MU?

Öte yandan Ortadoğu’da artan silah talebinin, bölgedeki istikrarsızlık ve şiddet sarmalının nedenlerinden mi yoksa sonuçlarından mı olduğu tartışılıyor.
Uluslararası Af Örgütünün geçen yılın sonunda yayımladığı “Stok alımı: IŞİD’in silahlanması” başlıklı raporda, IŞİD’in cephanesindeki silahların büyük kısmının, Irak ordusundan yağmalanan ABD, Rusya ve eski Sovyet menşeli silahlar olduğu belirtilmişti.

“TEÇHİZAT KAYIPLARI KAÇINILMAZ”

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İlişkiler Bürosu Sözcüsü David McKeeby, yaptığı değerlendirmede, “Herhangi bir çatışmada, savaş alanında yaşanan teçhizat kayıplarının kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz ancak ABD değerlendirme ve denetlemeyi askeri malzemelerin alıcı ülkelere ulaştırılması sürecinin olmazsa olmaz parçalarından biri olarak görüyor.” diye konuştu.

1483090cookie-checkABD’den Ortadoğu’ya 30 milyarlık silah

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.