ABD’den İran’a şaşırtan Afganistan daveti

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Afganistan’da bundan sonra izlenecek stratejiyi belirlemek için bir uluslararası konferans toplanmasını önermişti.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, konferansa “İran da davet edilecek” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de konferansa İran’ın davet edilmesi gerektiğini söylemişti.

İSRAİL’DEN İRAN’A TEHDİT

Öte yandan İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, İsrail’in İran’a askeri operasyon düzenleme konusunda ciddi olduğunu yazdı. Amerikan raporuna dayanılarak hazırlanan haberde İsrail’in, ABD olmadan, tek taraflı böyle bir operasyonu yapabileceği de belirtiliyor.

Gazetede Washington muhabiri Hilary Leila Krieger’in imzasıyla yayımlanan haberde, üst düzey Amerikalı siyasetçiler ve uzmanlar tarafından hazırlanan bir rapora dayanılarak, İran’ın nükleer çalışmalarını engellemek için İsrail’in tek taraflı bir askeri operasyon düzenlemeyi ciddi olarak düşündüğü belirtildi.

Düşünce kuruluşu “Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü” (WINEP) tarafından hazırlanan raporda, İsrail’in bu operasyon için düşündüğü zamanın yaklaştığı görüşüne yer veriliyor.

Rapora göre, İsrail’in bu kararında, İran’ın nükleer çalışmalarını geliştirmesinin yanı sıra Tahran’ın hava savunma sistemini iyileştirme ve nükleer programını başka bölgelere de kaydırma ihtimalleri etkili oldu.

Söz konusu raporda, Amerikalı Orta Doğu uzmanı Dennis Ross, Senatonun İstihbarat Komitesinden Evan Bayh, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Orta Doğu alt komitesi başkanı Gary Ackerman’ın da aralarında bulunduğu bir grup üst düzey siyasetçi ve uzmanın imzası bulunuyor.
 

1190190cookie-checkABD’den İran’a şaşırtan Afganistan daveti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.