ABD ve AB’den, Türkiye’ye ‘akademisyen operasyonu’ eleştirisi

ABD Büyükelçiliği’nden gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili yapılan açıklamada ”Türkiye ifade özgürlüğü, dernek kurma ve toplantı özgürlüğüne saygı duymalı” denildi. Öte yandan AB ve AP’den de tepkiler yağdı.

ABD Büyükelçiliği, Osman Kavala soruşturması kapsamında akademisyenlerin gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD, Türkiye’nin Anadolu Kültür Derneği’yle ilişkisi olan akademisyen, gazeteci ve sivil toplum aktivistlerini gözaltına almasından büyük endişe duymaktadır. Şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü ile dernek kurma özgürlüğü, her sağlıklı demokrasinin temel unsurlarıdır. ABD-Türkiye ortaklığı, Türk demokrasisi başarılı olduğunda en güçlü olur. Türkiye’ye, ifade, dernek kurma ve toplantı özgürlüğü, adil yargılama teminatı, yargı bağımsızlığı ve diğer insan hakları ile temel özgürlüklere saygı duyma, bunları garanti altına alma ve keyfi şekilde gözaltında tutulanları serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz. ABD, Türkiye’nin Anadolu Kültür ile ilişkili sivil toplum liderlerini gözaltına almasından endişelidir. Türkiye’ye ifade, dernek kurma ve toplantı özgürlüğüne saygı duyma, bunları garanti altına alma ve keyfi şekilde gözaltında tutulanları serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz.”

AB’DEN DE TEPKİ

Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü Maja Kocijancic, “Türkiye’de bu sabah tanınmış birçok akademisyen ve sivil toplum temsilcisinin gözaltına alınması endişe verici. Yetkililerin, masumiyet karinesi ilkesi temelinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tutuklu yargılamalarla ilgili düzenlemelerine uyumlu bir şekilde çok hızlı bir çözüm bulması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Kocijancic, “Eleştirel seslere yönelik tekrar eden gözaltılar ve sivil toplum temsilcilerine geniş çaplı baskının sürmesi, Türk hükümetinin daha önce deklare etmiş olduğu insan hakları ve temel özgürlüklere bağlılığına ve hukukun üstünlüğü ile yargı alanında duyurduğu reformlara ters düşüyor” dedi. Kocijancic, bu konuları 22 Kasım’da Ankara’da Mogherini’nin de katılacağı Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nda gündeme getireceklerini belirtti.

Avrupa Konseyi’nin tepkisi

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin başkanı Thorbjorn Jagland da gözaltılara tepki gösterdi. Jagland, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Türkiye’de Hakan Altınay dâhil bir grup akademisyenin gözaltına alınması beni çok endişelendirdi. Bu endişe verici gelişmeyi acil bir konu olarak Türk hükümetiyle ele alacağım” ifadesini kullandı.

2245920cookie-checkABD ve AB’den, Türkiye’ye ‘akademisyen operasyonu’ eleştirisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.