AB’de ’bayan’ demek yasak

Bundan böyle “Miss, Mrs, Madame, Mademoiselle, Frau, Fraulein, Senora ve Senorita” yerine kadın vekillere isimleriyle hitap edilecek.

AB, YENİ DİL REHBERİNİ YAYIMLADI

Avrupa Birliği cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle “Miss” ve “Mrs” hitaplarının yasaklanmasına karar verdi. Daily Mail’in haberini göre, evli ve bekar kadınları ayırmak için kullanılan bu hitap tarzlarını siyaseten yanlış bulan AB liderleri, “toplumsal cinsiyet açısından yansız” bir dil oluşturmak için rehber yayımladı.

KADINLARIN MEDENİ DURUMUNU BELLİ EDEN KELİMELER OLMAYACAK

Rehberde, Avrupalı politikacılardan kadınların medeni durumlarını belirten bu kelimeleri kullanmaktan kaçırmalarını istendi.

Buna göre çeşitli dillerdeki “Madame ve Mademoiselle”, “Frau ve Fraeulein” ve “Senora ve Senorita” gibi kelimeler artık kullanılmayacak.
Bu standart kelimeler yerine Avrupalı milletvekillerinden kadınlara isimleriyle hitap etmeleri istendi.

CİNSİYETİ BELLİ EDEN KELİMELER KALKIYOR

Avrupa Parlamentosu Genel Sekreterliği tarafından gönderilen yeni rehberde ayrıca, sonuna cinsiyeti belli eden sözcüklerin eklendiği kelimelerin de kullanılmaması istendi. Bunlar arasında devlet adamı anlamına gelen “statesmen” ve sonunda erkek anlamına gelen bir ek bulunan “sportmen” kelimeleri bulunuyor.

DEVLET ADAMI YERİNE SİYASİ LİDER DENİLECEK

Rehberde, devlet adamı yerine siyasi lider sözünün kullanılması önerilirken, cinsiyeti belli eden “policeman” ve “policewomen” yerine sadece polis görevlisi sözünün kullanılması tavsiye ediliyor. Hostes yerine uçuş görevlisi tabirinin kullanılması rehberde tavsiye edilen kelimeler arasında.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: Faruk Eskioğlu / Soyadlardaki ‘oğlu’ ulağı kalkmalı

1191400cookie-checkAB’de ’bayan’ demek yasak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.