AB’den Türkiye’ye yaptırım kararı

AB Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz sondaj çalışmaları nedeniyle Ankara’ya yaptırım kararı aldı.

AFP’nin haberine göre bakanların uzlaştığı önlemler kapsamında AB, Türkiye ile üst düzey temasları ve Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakereleri askıya alacak, Türkiye’nin AB’den 2020’ye kadar alması öngörülen 145.8 milyon euro’luk üyelik öncesi mali fonlarda kesintiye gidecek.

AB Türkiye’ye 2014-2020 dönemi için 4,4 milyar euro fon ayırmıştı. Bu fonlarla desteklenen alanlar arasında demokrasi, yönetişim, hukukun üstünlüğü, temel haklar, çevre, iklim, ulaşım, enerji, rekabetçilik, inovasyon, eğitim, istihdam, sosyal politikalar, tarım, kırsal gelişim, bölgesel ve yerel işbirliği bulunuyor.

AB Dışişleri Bakanları ayrıca, doğalgaz sondaj faaliyetleriyle bağlantılı olanların hedef alınacağı muhtemel mali yaptırımlar konusunda da Avrupa Komisyonu’nun çalışmalara devam etmesini talep etti.

Avrupa Yatırım Bankası’ndan da Ankara’ya verilecek kredi desteğinin gözden geçirilmesi talebinde bulunulduğu belirtildi.

Türkiye: AB kararlarımızı faaliyetlerimizi etkilemeyecek

Dışişleri Bakanlığı, AB’nin yaptırım kararına yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Bakanlık açıklamasında, AB Dış İlişkiler Konseyi’nin aldığı kararların ‘Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını etkilemeyeceği’ belirtildi.

AB geçen ay yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının ‘yasa dışı olduğunu’ söylemiş ve çalışmaların durdurulmaması durumunda Türkiye’nin ‘yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği’ uyarısında bulunmuştu.

AB, Türkiye’yi sondaj faaliyetleriyle ‘Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine girmek ve egemenliğinin ihlâl etmekle’ suçluyor.

Türkiye, Mayıs ayı başında Fatih sondaj gemisini adanın batısına göndermiş ve burada çalışmalara başlamıştı. Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi Yavuz da Haziran ayı sonunda Doğu Akdeniz’e gitmek üzere demir aldı. (BBC TÜRKÇE)

HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-48998919

2315730cookie-checkAB’den Türkiye’ye yaptırım kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.