ABD’li generaller savaş istemiyor

Bugün Washington Post Gazetesi’nde tam sayfa bir ilan yayınlandı. İlanı ABD’li generaller vermiş. Generaller Başkan Barack Obama’yı İran’a karşı girişilecek savaşa karşı uyarmışlar. Demişler ki:

“Sayın Başkan, ABD ordusu dünyadaki en heybetli askeri güçtür. Fakat her meydan okumanın askeri bir çözümü yoktur. Biz ya da müttefiklerimize saldırı olmadıkça, savaş son seçenek olmalıdır. Cesur askerlerimiz sizden onları zorlukla dolu yola göndermeden önce tüm diplomatik ve barışçıl seçenekleri tüketmenizi bekliyor. Nükleer silahlı bir İran’ı önlemek haklı olarak sizin önceliğiniz ve kırmızı çizginiz. Neyse ki, diplomasi henüz tükenmedi ve barışçıl çözüm hala mümkün. Şu anda askeri bir harekat sadece gereksiz değil aynı zamanda hem ABD hem de İsrail için tehlikeli. Sizi İran’la savaş seçeneği baskısına direnmeniz için uyarıyoruz”

ABD’li generaller savaş istemiyor. Barack Obama da savaş yanlısı bir başkan değil. Bu yüzden İsrail’e, İran’a yapacakları hava saldırısında onay vermek yerine “diplomatik yolları deneyin” diyor.

Tabii bir yandan da aba altından sopa göstererek “askeri mücadeleden kaçınmam” demeyi ihmal etmiyor.

Aslında 2011’in kasım ayından beri İsrail’in İran’a hava saldırısı düzenlemesi bekleniyor. Başbakan Binyamin Netenyahu bu saldırının iznini almak için Obama’nın kapısını çaldı. Obama ile ne konuştuklarını bilemiyoruz. Görüşmelerden sonra her ikisi de “sorunu diplomatik yollarla çözmek taraftarıyız” açıklaması yaptı, yapmasına ama, İsrail ABD işbirliğiyle geliştirdiği balistik füzeleri vurma kapasiteli bir savunma sistemi olan “Arrow 3”ü denemek için can atıyor.

İsrail bir yandan bu yeni savunma sistemini denemek için can atıyor, bir yandan da cesaret edemiyor. Bölgede nükleer silaha sahip olan tek güç olmak isteyen İsrail, İran’ın bir süredir başlattığı nükleer araştırmalarından çok rahatsız. İsrail, İran rejiminin nükleer silah sahibi olmasının tüm dünya için bir tehdit olduğunu ve bu yüzden İran’ı vurmaktan çekinmeyeceklerini açıkça dile getiriyor.

İsrail’in İran’a karşı tek husumeti burdan gelmiyor. İsrail, İran tarafından beslenen Hizbullah’ın gücünü azaltmak istiyor. Savaşa cesaret edememesinin altında Hizbullah korkusunun yattığı biliniyor. İsrail, İran’a hava saldırısında bulunduğu an, kendi topraklarını ve halkını nasıl koruyacağını da hesap etmek zorunda. Hizbullah ve tabii ki Hamas İsrail’i evinde vurmaktan çekinmeyecektir.

İsrail Hizbullah’ın gerilla taktiğinden ve İran’ın coğrafi konumundan dolayı İran’a kara saldırısı yapmaya cesaret edemeyecek, hava saldırısıyla yetinmek zorunda kalacaktır.

Bu durumda Türkiye’nin tutumu önem arzedecektir. İsrail, Türkiye’nin hava sahasını kendisine açmasını isteyecektir.

Olası bir savaşta Türkiye hangi safta yer alır? İsrail’in müttefiki olduğumuz için İran’a yapılacak olası bir operasyonda Türkiye sessiz kalacaktır. İran’a destek olamayacak, ama hava sahasını İsrail’e açmaktan da çekinecektir. Bu durumda tarafsızlık en iyi politika olacaktır.

Türkiye’den destek bulamayan İsrail, Suudi Arabistan hava sahasına yönelecektir. Araplar İsrail’e destek verebilir. Çünkü sünni Araplar ile şii İran’ın arasında husumet, yüzyıllar öncesine dayanıyor.

İran Türkiye’den de, Araplardan da destek alamayacaktır. İran’a tek destek Rusya’dan gelecektir. Zaten Rus yetkililer İsrail’in İran’a yapacağı olası bir askeri müdahale karşısında Rusya’nın ve bölgenin güvenliği için bu savaşta İran’ın yanında yer alacaklarını söylüyor.

Görünen o ki, bu savaş sadece İstrail ile İran arasında olmayacaktır. Bu savaşın içinde ABD, AB ve Rusya’da yer alacaktır. Bu da bir dünya savaşı demek değildir de nedir?

670150cookie-checkABD’li generaller savaş istemiyor
Önceki haber28 Şubat 1997
Sonraki haberİADD’den 8 Mart mesajı
BİRSEN ALTINER
Birsen Altıner, Fotoğraf, Sinema, Tiyatro, Sanat & Mimarlık kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır.Metin Erksan Sineması kitabının yazarıdır. Birsen Altıner kitapları; Pan Yayıncılık aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Birsen Altıner tarafından yazılan son kitap "Metin Erksan Sineması", Pan Yayıncılık tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.