ABD’li yazarlardan Google’a dava

ABD’deki yaklaşık 8 bin üyeli Yazarlar Sendikası ile 3 tanınmış yazar tarafından ortaklaşa açılan davada, Google’ın yazarların telif haklarını ihlal ettiği belirtildi, uygulamanın durdurulması ve ihlal edilen haklar karşılığında maddi tazminat ödenmesi istendi. 

İnternet arama motoru Google’un (http://print.google.com/) adresinden ulaşılan ”Google Print” adlı kitap arama motoru, milyonlarca kitapla ilgi bilgi vermenin yanı sıra ABD’deki büyük kütüphanelerle işbirliği içinde, birçok kitabın içeriğinin tamamına da internet üzerinden ulaşılmasını sağlıyor.

Google sözcüsü ise Yazarlar Sendikası’nın görüşmeleri sürdürme yerine dava açmasından ”üzüntü” duyduklarını söyledi. Yaklaşık bir yıl önce başlayan ”Google Print” hizmetinin kitapların varlığından haberdar olunmasını sağladığını ve program çerçevesinde kitap satışı yapılması nedeniyle doğrudan yazar ve yayıncıların yararına olduğunu savunan sözcü, telif hakkı sahiplerinin izin vermemesi durumunda, kitabın içeriğinin sadece küçük bir kısmına ulaşılabildiğini belirtti.

Amerikan Yazarlar Sendikası’nın açtığı dava, internet sitelerinin kitapların içeriğine serbestçe ulaşılmasını sağlamalarına karşı telif mücadelesi çerçevesinde yer alıyor.

Sendika 10 yıldır süren bir davada ise New York Times Co’dan Amazon.com’a kadar online yayıncıların, izinleri olmadan yazdıkları internette yayınlanan yazarlara telif ücreti ödemesini istiyor.

1114680cookie-checkABD’li yazarlardan Google’a dava

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.