ABD’linin derdi terörden önce yoksulluk

ABD kongre seçimlerinde ön anketlerin üzerindeki ambargonun kalkmasının ardından, seçmen profiline ilişkin bazı bilgiler de ortaya çıkmaya başladı.

Bugün oy kullanan Amerikalıların önem verdiği konuların başında “Washington’daki yolsuzluk” meselesinin geldiği bildirildi.

Önceki seçimlerde, oy verme işlemi devam ederken seçmenin tutumunu etkileyebilecek şekilde anket sonuçlarının basına sızması dolayısıyla bu yıl gizlilik içinde yapılan seçmen anketleri, ambargonun TSİ gece yarısından itibaren kalkmasının ardından yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

İlk sonuçlara göre, oy verenlerin yüzde 42’si, “Washington’da yolsuzluk” meselesinin, oylarını belirleyen en önemli mesele olduğunu kaydetti.Yüzde 40, ikinci önemli etkenin terörizm olduğunu söylerken, yüzde 39 ekonomiye işaret etti. Seçmenin sadece yüzde 37’si Irak’taki durumun, kullandığı oyda etkili olduğunu belirtti.

Washington’daki gözlemcilere göre bu sonuçlar, daha çok Cumhuriyetçi Parti’nin aleyhine görünüyor. Terörizm daha önce, Cumhuriyetçi Parti’nin kuvvetli olduğu bir konu olarak görülüyordu. Gözlemcilere göre Amerikan halkı, terörizm konularında daha sert tedbirler yanlısı Cumhuriyetçi Parti’ye güveniyor. Demokrat partililerin ise, terörizm konusundaki tutumu “yumuşak” bulunuyor. Ancak bu seçimde, terörizme karşı hangi partinin kuvvetli olduğu sorusu yöneltilen seçmenler, “her iki partinin de” eşit derecede terörizme karşı savaşta etkin olacağı görüşünü ilettiği görüldü. Bu da Demokrat Partililer adına “iyi haber” olarak nitelendiriliyor.
 
Cumhuriyetçi Parti, ABD kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu Demokrat Parti’ye kaptırma tehdidi altında bulunuyor. Uzun süredir anketlerde Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu alacağı yönünde sonuçlar alınıyordu. Son haftada ise Cumhuriyetçi Parti, anketlerde daha iyi bir noktada görünüyordu. Seçim günü yapılan anketlere göre ise en azından konu bazında bakıldığında, Demokrat Parti’nin kongrede çoğunluğu ele geçirme şansının yüksek olduğu anlaşılıyor.

Demokratlar, ABD kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde 15, üst kanat Senato’da ise 6 koltuk fazladan kazanmaları durumunda, Amerikan kongresinde çoğunluğu ele geçirmiş olacak. Senato’da çoğunluğun Demokrat Parti’ye geçmesi olasılığı, Temsilciler Meclisi’ne göre daha düşük olarak değerlendiriliyor.

Yine ilk anket sonuçlarına göre, 7 Kasım’da oy kullanan Amerikalı seçmenlerin yüzde 62’si, “en çok hangi konu verdiğiniz oyda önemliydi?” sorusuna “ulusal meseleler” yanıtını verdi. Yüzde 33 ise yerel meseleler ve yüzde 5 ise diğer konular yanıtını verdi. Bu sonuç da Washington gözlemcilerine göre Demokrat Parti adına olumlu olarak nitelendirildi.

YÜZDE 57 IRAK POLİTİKASINI BEĞENMİYOR

Oy kullananların yüzde 57’si, ABD Başkanı George W. Bush’un Irak politikasını beğenmediğini söyledi. Yüzde 41 ise, Irak politikalarının arkasında olduğunu kaydetti.Kongrenin çalışmasını beğenip beğenmedikleri sorulan seçmenlerin yüzde 62’si, Cumhuriyetçi Parti kontrolündeki kongrenin çalışmasını “onaylamadığını” söyledi. Yüzde 36 ise onayladığı yanıtını, yüzde 2 ise bilmediğini söyledi.

Daha önceki seçimlerde, oyların sayılmasında yaşanan sıkıntılar da göz önüne alınarak, “oylarınızın geçerli olacağını düşünüyor musunuz?” sorusu sorulan seçmenlerin yüzde 88’i, seçimde bir sorun olmayacağına inandığını, yüzde 11 ise seçim sonuçlarına güvenmediğini, hile olabileceğini düşündüğünü söyledi.

1140160cookie-checkABD’linin derdi terörden önce yoksulluk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.