ABD’nin büyümesi yavaşlayabilir

Roubini, dün Hindistan’ın Mumbai (Bombay) kentinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, ”Çin bir tavşan ve Hindistan bir kaplumbağa, ancak büyüme Hindistan’da hızlandı. Hindistan’ın büyük miktarda insan ve maddi sermaye ihtiyacı bulunuyor” dedi.

Gelişmekte olan piyasaların ”V” şeklinde toparlandığı ve Çin ile karşılaştırıldığında Hindistan ekonomisinin olumlu görünümünün ihracata bağımlılığının az olması olduğuna işaret eden Roubini, ”Hindistan, kamu ve özel yatırımlar ya da kamu-özel ortaklıkları tarafından sağlanabilecek altyapı formunda maddi sermayeye ihtiyaç duyuyor” diye konuştu.

”Çin, çift haneli büyümeyi başarmakla karşı karşıya olan Hindistan’a göre, çift haneli büyümesini sürdürmede daha büyük güçlükle karşı karşıya kalabilir” diyen Roubini, Hindistan ve Çin ekonomilerinin, küresel büyümeye öncülük etmede yeteri kadar büyük olmamasına rağmen gelişmekte olan ekonomilerin, tamamının deflasyonist baskıyla karşı karşıya bulunan ABD, Avrupa ve Japonya ile karşılaştırıldığında ”parlak yıldızlar” olarak kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Roubini, ”Gelişmekte olan ekonomilerin büyüklüğü giderek genişleyecek ve ABD’nin gayri safi yurtiçi hasılasından daha büyük olacak. Göreli ekonomik büyümeye bağlı olarak bu 20 ila 30 yılı alabilecek, ancak bu süreç olacak. Buna kendimizi alıştırmalıyız” dedi.

ABD’NİN BÜYÜMESİ

ABD ve Avrupa’da finansal piyasaların krizden zarar gördüğünü belirten Roubini, ”teşvik önlemleri sona ereceği için ABD’nin büyümesi ikinci yarıda yavaşlayabilir ve istihdam piyasası zayıf kalmayı sürdürecek. ABD’nin toparlanması ‘U’ şeklinde olabilir” diye konuştu.
31 Mart 2010 Çarşamba — 12:25:00

1238790cookie-checkABD’nin büyümesi yavaşlayabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.