ABD’nin füze kalkanı ‘kof’ bir proje

ABD’nin kuracağı füze kalkanının işe yaramayacağı iddia edildi.

1994-2001 yılları arasında ABD Savunma Bakan Yardımcılığı yapan ve o dönemde Pentagon’un silah testlerinden sorumlu en üst düzey yetkilisi olan Philip Coyle, “düşmanın füzelerini beyaza boyamasının bile, füze kalkanındaki lazer silahlarını etkisiz hale getireceğini” ileri sürdü.

Pentagon ise bu iddiaya, “milyarlarca dolarlık bir yatırımın basit bir boyayla etkisiz hale getirileceğini düşünmek çok saçma” karşılığı verdi.

Coyle, Temsilciler Meclisinde bir alt komite toplantısında yaptığı açıklamalarında, “bu projeye gerekçe olarak ileri sürülen tehditler de abartılı” iddiasında bulunarak, “bu tehditler abartılı değilse ve gerçekse de, var olan füze kalkanı projesi onları savuşturmaya uygun değil” diye konuştu.


Coyle ve projeyi eleştiren diğer uzmanlar, eski başkanlardan Ronald Reagan’ın ünlü “Yıldız Savaşları” konuşmasını yaptığı 1983 yılından bu yana federal bütçeden 150 milyar dolar harcanmasına karşın gerek Pentagon’un, gerekse de Boeing, Lockheed Martin ve Northrop Grumman gibi firmaların, füze karşıtı sistemlerle ilgili oldukça sınırlı bir ilerleme kaydettiklerini belirttiler.

Coyle, füze kalkanına ilişkin son 5 yılda yapılan testlerin, önceki 5 yılda yapılan testlere göre daha basit ve gerçekçilikten uzak olduğunu öne sürdü. Coyle, “tuzaklar ve alınabilecek karşı önlemler, füze kalkanının Aşil Topuğu’nu (zayıf noktasını) oluşturuyor” diye konuştu.
Coyle, üzerinde yapılan değişikliklerle sisteme entegre edilmiş bir Boeing 747 jumbo jete yerleştirilecek bir kimyasal lazer silahının nasıl etkisiz hale getirilebileceğine, alaycı bir örnek verdi. Coyle, “düşman eğer, hedef alınan füzeyi alelade bir beyaz boyayla boyamışsa, füze o zaman, üzerine gelen lazer enerjisinin yüzde 90’ını yansıtır, yani lazer enerjisinin yüzde 90’ı bertaraf edilmiş olur” dedi. Coyle “bu kaybı telafi etmek için lazer silahını 10 kat daha güçlü yapmak ve Boeing 747’den 10 kat daha büyük bir uçağa yerleştirmek gerekeceğini” öne sürdü.

Pentagon ise bu görüşü “saçma” olarak niteledi. Pentagon’un Füze Savunma Ajansı (MDA) sözcüsü Richard Lehner, bu sözler üzerine kendisine e-mail ile yöneltilen sorulara, “boya iddiası doğru değil. ABD bir silah sistemine milyarlarca dolar masraf yapıyor ve bu silah basit bir boya ile yenilgiye uğratılıyor. Bu ancak bir komedi konusu olabilir, gerçekle bir ilgisi yoktur” dedi.

Konuyla ilgili bir biliminsanları topluluğunun başkanı olan Lisbeth Gronlund da konuşmasında, “füze kalkanı projesinin, dünyadaki gerçek nükleer tehditlere karşı ABD’yi savunma yolunda hiç bir şansının olmadığını, ayrıca bu alandaki gerçekçi projeleri de baltaladığını” ileri sürdü.

1170140cookie-checkABD’nin füze kalkanı ‘kof’ bir proje

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.