ABD’nin Irak bilançosu 4 bini buldu

Son olarak dün, Bağdat’ın güneyinde devriye gezen bir askeri araç havaya uçurulmuş, araçtaki dört Amerikan askeri ölmüştü.

Altıncı yılına giren Irak savaşında ölen Amerikan askerlerinin büyük bölümünü, Başkan George Bush’un 1 Mayıs 2003’te savaşın sona erdiğini açıklamasının ardından hayatını kaybedenler oluşturuyor.

Bu tarihten sonra ölen askerlerin oranı yüzde 97’den fazla.

İşgal boyunca yaralanan askerlerin sayısı da 29 bini aşıyor.

Bush, geçtiğimiz günlerde, işgalin beşinci yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada, işgal kararını savunmuş ve Amerikan askerlerinin zafer kazanacağını ileri sürmüştü.

Irak’ta dün bir dizi başka saldırı da gerçekleşti.

İsyancıların saldırıları ve Amerikan güçlerinin operasyonları toplamında Pazar günü Irak genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 47’yi buldu.

Bağdat’ta, Irak parlamentosu, hükümet binaları ve Amerikan Büyükelçiliğinin bulunduğu Yeşil Bölge ateşe tutuldu.

Havan topları ve füzelerle düzenlenen saldırılarda en az 15 kişi öldü. Yeşil Bölge’ye en az sekiz havan topu mermisinin atıldığı, bunlardan çoğunun Amerikan Büyükelçiliği civarına düştüğü ifade ediliyor.

İki havan topu mermisinin büyükelçilik yakınında, Irak hükümet yetkilileri ve ailelerinin yaşadığı bir bina civarına düştüğü, olayda ölen ya da yaralanan olmadığı da gelen bilgiler arasında.

BBC muhabiri Hugh Sykes, roketlerin Bağdat içinden ve muhtemelen Mehdi Ordusu tarafından fırlatıldığını söylüyor.

Amerikan birliklerinin desteklediği Irak polisi ile Mehdi Ordusu arasında Çarşamba günü çatışmaların başladığını ve son 4-5 gün zarfında da bu çatışmaların şiddetlendiğini belirten muhabirimiz, Mehdi Ordusu’nun ateşkes ilanına karşın kendini savunma hakkı bulunduğunu söylediğine dikkat çekiyor ve roket saldırılarının ardında da onların olabileceğini vurguluyor.

Dünkü saldırıların bir diğer hedefi de Kuzey Irak’ın Musul kentiydi.

Askeri bir üsse petrol yüklü kamyonla düzenlenen intihar saldırısında en az 13 asker öldü, kırkı aşkın kişi yaralandı.

Saldırının ardından bölgenin güvenlik kordonuna alındığı ve helikopterlerin bölge üzerinde uçtuğu haber veriliyor.

Dün ayrıca, Bağdat’ta yayalar üzerine ateş açıldığı, 7 kişinin hayatını kaybettiği, Amerikalıların Bakuba yakınlarında yaptıkları baskında en az 12 kişiyi öldürdüğü, ve Kerkük’te de yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu beş askerin öldüğü belirtiliyor. (BBC)


 

1169150cookie-checkABD’nin Irak bilançosu 4 bini buldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.