ABD’ye inat kamulaştırmaya devam

Her Pazar akşamı bir tür halka sesleniş olarak yaptığı televizyon programı “Alo Başkan” adlı programında toprak dağıtacak olan Chavez, haberi ilk kez ülkenin batısında bulunan bir soya sütü fabrikasının açılışında verdi. Toprakların çok verimli olduğunu ve  dağıtılacak miktarın  %70inin tek bir çiftlige ait kullanılmayan bir arazi olduğunu belirtti.
    
Köylüye dağıtılan toprakların üretimi arttıracağını, hem tarım da hem hayvancılıkta mutlaka bir fark yaratacağını düşünen Chavez,  “ bana kişi başına 0.5 hektar düşüyor deseniz kabul edebilirdim, ama 70 bin hektardan sadece 4000 kişi faydalanıyorsa, bu olmaz’ dedi. Öncesinde bu arazilerden 4000 kişi para kazanırken, dağıtımın kişi başına 1 hektar olarak yapılması planlanıyor 
  
2004 yılında Chavez, tüm kullanılmayan toprakların belediye başkanları tarafından belirlenmesini istemişti ve buna göre şu ana kadar  Venezuela’da kullanılmayan 5 bin hektarlık toprak ortaya çıkartıldı.

Son iki yılda kullanılmayan 1 milyon hektar arazi sahiplerinden alınarak köylü kooperatiflerine kamu malı olarak verildi. Devlet, 2004’den bu yana istimlak ettiği arazi sahiplerinin bazılarına tazminat ödedi ancak, bir çoğu uygulamayı ya kanunsuz, ya da verilen parayı yetersiz bulmuştu.
 
1999 Bolivaryan Anayasasına göre, kamu yararına kullanıldığı sürece arazi sahiplerinin haklarının korunacağı, istimlak edilmesi gerektiğinde de mal sahiplerine tazminat ödeneceğine dair bir kanun maddesi bulunuyor.
 
Yakın zamanda sağlık sektörüne de el atacak olan Chavez, en kısa zamanda özel hastanelerin de kamulaştıralacağını belirtti. 

1148820cookie-checkABD’ye inat kamulaştırmaya devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.