‘AB’li politikacılar 19.yy’da kaldı’

Sabancı, AB’ye tam üyelik hedefi ile yola çıkmayan, karar sürecinde yeri olmayan, alınan kararlara ortak olmayan bir Türkiye’nin, AB’ye uyum sürecini bütünüyle üstlenmesi ve yerine getirmesinin söz konusu olamayacağını belirtti.


Sabancı, ”Ayrıcalıklı ortaklık kavramı ile dile getirilmeye çalışılan seçeneği savunan AB’li politikacıların zihniyet olarak 19. yüzyılda kaldıklarını ve aslında AB’nin demokrasi, refah ve barış ilkelerini de çok iyi anlamış ve sindirmiş olmadıklarını söylemekte bir sakınca görmüyorum” dedi.


TÜSİAD’ın Yılın 2. Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’nın açılışında konuşan Sabancı, 3 Ekim yaklaştıkça pazarlıkların hız kazandığını belirterek, ”Türkiye’nin tam üyelik talebi yapmak için gerekli koşulları yerine getirdiği AB tarafında da sıklıkla dile getiriliyor. Bugün AB’nin kurumsallaşma hatalarından kaynaklanan bazı sorunlarla karşı karşıyayız. Ancak bunun bedelini tam üyelik perspektifinden uzaklaşmakla biz ödememeliyiz. Bu gerekçelere sığınarak yeni formüller üretmek, oyunun ortasında yeni kurallar koymaya çalışmak siyasi etik ile bağdaşmaz” diye konuştu.


”Türkiye’nin tam üyelik perspektifinde ısrar etme konusunda hükümeti kuvvetli destekliyor ve kırmızı çizginin ayrıcalıklı ortaklık seçeneğinin reddedilmesinde yattığının altını çizmek istiyorum” diyen Sabancı, ”AB’ye tam üyelik sürecini ve bu süreci resmen başlatacak olan müzakerelerin, orta vadeli bir perspektifle değerlendirilmesi gerekiyor. Aslında sürecin ucu Türkiye için de açıktır ve öyle olmalıdır” dedi.

1024990cookie-check‘AB’li politikacılar 19.yy’da kaldı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.