AB’nin ‘karşı deklarosyon’u bugün

Türkiye ve AB’nin tam üyelik müzakerelerine 3 Ekim’de başlamaları öngörülüyor. Toplantının yarınki son bölümüne Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katılacak.


Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Gül’ün, AB Dışişleri Bakanları’nın yarınki öğle yemeğine katılması, toplantı çerçevesinde AB’li karşıtları ile Komisyon ve Konsey yetkilileriyle ikili temaslarda da bulunması öngörülüyor.


Avrupa Birliği daimi temsilcileri dün, gümrük birliği anlaşmasını genişleten protokolü imzalarken ”İmza Kıbrıs’ı tanıma anlamına gelmez” görüşünü savunan Türkiye’ye karşı bir deklarasyonla yanıt vermeyi kararlaştırmıştı.


Bu deklarasyonda Türkiye’ye tutumunun gümrük birliği anlaşmasının tam uygulanmasını engellememesi uyarısında bulunulacak.


Deklarasyonun dilinin ise Newport zirvesinde belirlenmesi bekleniyor.


Bununla birlikte AB’nin karşı-deklarasyonunun dışişleri bakanları toplantısının sonunda yayınlanmayacağı söyleniyor.


Karşı-deklarasyon, çok büyük ihtimalle Salı günkü daimi büyükelçiler toplantısında şekillenecek.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün Ankara’da İngilizce yayımlanan Turkish Daily News gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’ye, tam üyelik yerine ‘imtiyazlı ortaklık’ önerilmesi yönünde Avrupa’da giderek artan taleplere tepki gösterdi.


Bu talepler özellikle Almanya’da 18 Eylül’de yapılacak seçimlerin şanslı ismi, Hıristiyan Demokratlar’ın lideri Angela Merkel’le, Fransa’da İçişleri Bakanı ve Jacques Chirac’ın yerine cumhurbaşkanlığı şansı yüksek görülen Nicolas Sarkozy tarafından sıklıkla dile getiriliyor.


Avusturya da önceki gün benzer bir açıklama yaptı.


Abdullah Gül, imtiyazlı ortaklık önerilerini ‘anlaşmalara aykırı ve ahlakdışı’ öneriler diye niteleyerek reddetti.


Gül, Türkiye’nin Avrupa’ya entegrasyonu gibi uzun soluklu ve hayati bir konunun, Avrupa’da bazı çevrelerde iç siyaset malzemesi yapılmasının da üzüntü verici olduğunu söyledi. (BBC)

1024080cookie-checkAB’nin ‘karşı deklarosyon’u bugün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.