‘AB’nin konuşma taslağına sevindiler’

Rum Kesimi’nin ulusa gazetelerinden Haravgi ve diğer gazeteler, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamasının öngörüldüğü 3 Ekim tarihinde İngiltere Başkanlığı tarafından sunulacak AB açıklaması ve bu konuda Rum ve AB yetkililerinin yapmış oldukları açıklamalara yer verdiler.
 
Haravgi, “Türkiye’nin Taahhütlerini Yerine Getirmesi Anahtar Unsur ” başlıkları altında verdiği haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından AB adına yapılacak ve bu hafta içerisinde COREPER’de onaylanması beklenen söz konusu “politik açıklama” taslağında Türkiye’nin gümrük birliği protokolünü uygulamaya koymasının en önemli taahhütlerden birini teşkil ettiğini belirtti.


Gazete, İngiltere Başkanlığı’nın bu açıklama taslağında Türkiye’nin müzakere çerçevesinin yanı sıra Türk-Yunan anlaşmazlıklarına da değinilmekte olduğunu ve “Atina’nın taleplerinin tümünün tatmin edildiğini” iddia ederken Türkiye tarafından bazı uluslar arası kuruluşlarda Rum Yönetimine uygulanan vetonun kaldırılması çağrısı yapıldığına da dikkat çekti.


Gazete, AB açıklamasının 4’ncü paragrafında da Rum tezlerinin tatmin edildiğini ve Türkiye’ye, katılım müzakerelerinin tüm AB üyesi ülkeler ve Türkiye’nin katılımıyla gerçekleştirilen, hükümetler arası toplantı ile yapılmakta olduğunun açıkça belirtilmesi gerekliliğinin vurgulandığını da ifade etti.



ÜYELİK KIBRIS’TAN GEÇİYOR


Fileleftheros ise  konuya ilişkin haberleri “AB’de Şiddetli Zıtlıklarla Başlangıç – Türkiye AB İle Katılım Müzakerelerinin Başlamasını Havaya Uçurmakla Tehdit Ediyor – İngiltere Başkanlığı’nın Konuşmasının İçeriğini Belirlemek İstiyor – Barrot Türkiye’yi Önlemler Konusunda Uyardı” başlıkları altında verirken Barrot’un açıklamalarını yansıttı.


Gazete Haravgi’den farklı olarak Barrot’un açıklamasında, Rum yönetimi  ile Türkiye arasındaki deniz taşımacılığı alanında çözüme ulaşılamazsa “Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin sonlanamayacağını” söylediğini yazdı.


Habere göre Barrot, “Türkiye’nin ürünlerin serbest dolaşımını kabul etmemesi durumunda bazı müzakere başlıklarının açılamayacağına” dikkat çekerek “Türk hükümetinin tutum değiştirmemesi durumunda ulaşım başlığının açılamayacağını” sözlerine ekledi.


Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla verdiler:


POLİTİS: “Ve Şimdi De..Açılış Konuşması – Ankara Kırmızı Çizgiler Koyuyor”
ALİTHİA: “NATO Lefkoşa’yı Çağırıyor – Straw’u Beklerken – “Türkiye Gümrük Birliğini Kabul Edecek””.
SİMERİNİ: “Surat Asıyorlar – Ankara Çerçeve Belgesinden Memnun Değil”
MAHİ: “Türkiye’nin AB Sürecinde Kıbrıs Freni”


HÜKÜMETİN DEĞERLENDİRMESİ


Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Kipros Hrisostomidis, dün yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin protokolü uygulamaktaki yükümlülüğünün, sadece Rum yönetimine karşı değil tüm AB’ye karşı olduğunu söyledi.


Hrisostomidis, Türkiye’nin Kıbrıs işlerinden de sorumlu devlet bakanı Abdüllatif Şener’in “Türkiye’nin liman ve havaalanlarını Rum yönetimine açmasının söz konusu olmadığı” şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine, “AB’nin karşı deklarasyonunda Türkiye’nin gümrük birliğini onaylaması gerektiği ve uygulamaması durumunda katılım müzakerelerinin devamının etkileneceğine dair net koşullar bulunduğunu” belirtti.


Hrisostomidis, Gümrük Birliği Protokolü ile Türkiye’nin deklarasyonunun TBMM’de birlikte onaylanması konusunda ise, böyle bir şeyin gerçekleşmemesini umduğunu aksi takdirde bunun “Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri konusunda diğer bir ihlal teşkil edeceğini” ifade etti.


İLGİLİ HABER: Karşı Deklarasyon bağlayıcı belge oluyor…

682700cookie-check‘AB’nin konuşma taslağına sevindiler’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.