Abur cubur reklamlara TV yasağı

İngiltere çapında, çocuklarda hızla artan obeziteye karşı TV reklamlarına yasak getirmeyi planlıyor. Aşırı şişmanlığa yol açan gazlı içecekler, patates cipsleri, şekerleme ve çikolata gibi abur cubur reklamları, çocukların uyanık olduğu saatlerde TV’de yayınlanmayacak.

Çocuklar ve gençler arasında obezitenin yaygınlaşması üzerine yeni bir mücadele planı hazırlayan İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu reklamların saat 21.00’den sonra yayınlanmasını isteyeceği bildirildi. İngiliz gazeteleri, bakanlığın bu alanda üretim yapan sanayicilerden gönüllü işbirliği istediğini yazdı. Konuyla ilgili yasal düzenlemenin gelecek hafta içinde parlamentoya sunulacağı, yasada süpermarketlerde yiyecek paketlerinin üzerine trafik ışıkları gibi işaretlerin konulmasının da düşünüldüğü açıklandı.

Buna göre, aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaların paketlerinin üzerinde kırmızı işaret olacak ve az tüketilmesi önerilecek. Üzerinde sarı işaretin bulunduğu paketlerin içindeki gıda maddeleri, yağlı, ancak besleyici özellikler taşıyacak ve arada sırada tüketilmesi tavsiye edilecek. Meyve ve sebze paketlerinin üzerinde ise yeşil işaret bulanacak.

SANAYİCİDEN DESTEK

Sağlık Bakanı John Reid, halkın yasa tasarısına destek vereceğine inandıklarını belirterek, aşırı şişmanlığın İngiltere’de gelecek nesillerin sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini söyledi. Bazı sanayicilerin daha şimdiden gönüllü olarak televizyonda yayınlanan reklam sayısını azalttığına işaret eden Reid, geçen yıl, bir önceki yıla göre 10 bine yakın daha az yiyecek reklamının televizyonlarda yayınlandığını hatırlattı. Reid, gıda sanayicilerinin hükümetle daha ortada yasa bile yokken yaptığı bu işbirliğinin sevindirici olduğunu söyledi.

DİABET DE ARTIYOR

Öte yandan dün düzenlenen Dünya Diabet Günü etkinlikleri kapsamında Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, Türkiye’de 20 yaş üstü nüfusun yüzde 7.2’sinin diyabet hastası olduğunu söyledi. Dr. Taş, yakınları diyabetli olan, 4.5 kilo üzerinde bebek doğuran, aşırı kilolu ve hareketsiz yaşam sürenlerin, yılda 1 kez kan şekeri tahlili yaptırmaları gerektiğini belirtti. 

1095860cookie-checkAbur cubur reklamlara TV yasağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.