‘AB’ye girerseniz, ucuz tatilimiz biter’

Türkiye’nin AB üyeliğinde önemli bir adım atması üzerine açıklama yapan İngiliz Seyahat Acentaları Birliği “Türkiye AB’ye girerse ülkedeki ucuz tatiller geçmişte kalır” uyarısında bulundu.

“Kıbrıs Türkiye’nin AB umutlarını batırır mı?” başlıklı yazısında Tony Blair’in Türkiye’nin AB’ye girişinde oynayacağı role değinen  Sunday Express, Türkiye’nin başarısının ucuz tatillerin bitmesi anlamına geleceğini ileri sürdü. Türk ekonomisi Avrupa’nın bir parçası olunca maliyetlerin fırlamasından korkan İngiliz seyahat acentaları, milyonlarca İngiliz turistin ucuz tatil yaptıkları bir ülkeyi kaybedecekleri görüşünde.

Geçen yıl 900 binden fazla İngiliz turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çeken  gazete, kumlu plajları, türkuaz suları  bozulmamış Akdeniz ve Ege sahilleri ile Türkiye’nin turistleri çektiğine işaret etti.

Her yaz İngilizlerin istila ettiği ilk 10 ülke arasına Türkiye’nin girdiğini vurgulayan Sunday Express,  İngiliz Seyahat Acentaları’nın şu tahminine yer verdi:

“Türkiye Avrupa Birliği’ne son 20 yılda giren diğer tatil hedefi ülkelerinin yolunu izleyecektir“

Birliğin sözcüsü Frances Tuke,  şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin her yıl yüzde 10 büyüdüğünü gördük. AB’ye girişi, İspanya ve Yunanistan üye olduklarında ne ifade ettiyse aynı anlama geliyor. Hedef tatiller daha pahalı olacak çünkü euro şu anda çok kuvvetli. Bizim üyelerimiz açısından  çok kimse rezervasyon yaptığında , güneş, deniz ve kumu en ucuz  şekilde elde edecekleri yerleri seçiyorlar. 199 sterline bir tatile hemen rezervasyon yapıyorlar. İspanyollar ve Yunanlılar, AB’de olmaktan zarara uğradılar. İspanya pek kaybetmedi ama Yunanistan’a giden İngiliz turistlerin sayısı düştü. Hırvatistan gibi AB’de olmayan Akdeniz ülkelerinin turizmi artıyor. Mısır, Fas, Tunus alternatif  ülkeler arasında. Fakat Türkiye’yi sevenler için iyi bir haber var. AB üyeliği, konaklama, sağlık, güvenlik  standartlarının yakalanması anlamına geliyor.. Türkiye’nin popülerliği, Bodrum, Kuşadası gibi Ege’deki tatil yerleri sayesinde arttı. Türkiye 10 bin yıllık tarihi hazinelerle dolu. Doğu’daki tatil yerleri de İngiliz turistleri çekiyor. İngilizler ikinci evlerini Türkiye’de almayı tercih ediyorlar.”

Bir İrlandalı emlakçının elinde İngilizlere satacak ev kalmadığına dikkat çekildi.
Faruk ZABCI/Hürriyet/LONDRA

1096900cookie-check‘AB’ye girerseniz, ucuz tatilimiz biter’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.