'AB'ye uyumlu çözümü kabul ederiz'

Rehn, AB’nin gelecek dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’nin başkent Prag’da düzenlediği Batı Balkanlar ile ilgili konferansta yaptığı konuşmada, "Birleşik Kıbrıs’ın AB’nin kurucu ilkeleri özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi ve üyelik yükümlülüklerini yerine getirmesi koşuluyla, iki toplumun üzerinde anlaştığı her türlü çözümü kabul ederiz" dedi.


Kıbrıs’ta BM gözetimindeki kapsamlı müzakerelerde AB’yi ilgilendiren konularda taraflara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını yineleyen Rehn, görüşmelerin BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtildiği şekilde, "siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon" çerçevesinde sonuçlandırılması gerektiğini kaydetti.


Rehn, Türkiye’nin son Kafkasya krizinde oynadığı "yapıcı rol", Ermenistan, Suriye ve Orta Doğu’ya yönelik diplomatik girişimlerle AB ile ortak komşularının istikrar kazanmasında stratejik önemini bir kez daha gösterdiğini ifade etti.


İKİ LİDER TEKRAR BİRARADA


KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması amacıyla 11 Eylülde başlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde bugün ikinci kez bir araya geldi.


Cumhurbaşkanı Talat, görüşme için makamından ayrılırken basına açıklama yapmadı, sadece aracından basın mensuplarına el salladı. Talat ve Hristofyas'a görüşmede heyetleri eşlik ediyor.


Lefkoşa ara bölgede bulunan, BM kontrolündeki Uluslararası Havaalanı yakınında kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada yapılan liderler görüşmesine, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun'un da katılıyor.


Kapsamlı müzakerelerin başladığı 11 Eylülde “yönetim ve güç paylaşımı” konusunu ele alan liderler, bugün de aynı konuyu görüşmeyi sürdürecek.


Görüşmenin yapıldığı bölgeye basın alınmadı. BM, taraflardan talep gelmesi halinde görüşmeden sonra açıklama yapacağını duyurdu.

1066850cookie-check'AB'ye uyumlu çözümü kabul ederiz'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.