Açık Gazete Gecesi’nde şenlik vardı…

HALİL YETKİNLİOĞLU – Açık Gazete Gecesi, 9 Aralık Cuma akşamı Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER-Tottenham) gerçekleşti…

Geceye alfabetik sırayla Begüm Ocakçı, Bülent Demirci, Didem Yurdakul, Erdoğan Bayır, Neslihan Çakır, Olcay Bayır-arkadaşları ve Onur Çabuk, Açık Gazete’ye destek amacıyla sahneye çıktılar… Çakır’ın ayrıca sunuculuğunu üslendiği yemekli geceye 150 konukluk salon tamamen doluydu…

Geceye katılan OHAL tarafından kapatılan Evrensel Kültür Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Haringey Belediye Başkanı Ali Özbek ve Açık Gazete Genel Yayın Yönetmeni Faruk Eskioğlu kısa konuşma yaptılar.

Açık Gazete Gecesi 2016
Açık Gazete Gecesi 2016 (Cem Kaplan – FABUK)

Yemeklerin ve canlı müzik programının büyük beğeni topladığı gecede eski arkadaş ve yoldaşların da biraraya gelmesi nostaljik bir hava yarattı. Yemekli gece olmasına karşın sahnedeki sanatçıların başarılı performansı, bir konser salonundaymışcasına izleyicilerin soluklarını tutturmayı başardı.

Gecede yapılan çekilişin en büyük hediyesi İstanbul’a gidiş geliş biletiydi…

Açık Gazete Gecesi 2016
Açık Gazete Gecesi 2016 (Cem Kaplan – FABUK)

ESKİOĞLU: TOPLUMUN VİCDANIYIM

Faruk Eskioğlu, “devrimci demokratlar gecesi olarak tanımladığı Açık Gazete Gecesi’ne 10 yıl önce Cahit Baylav ve Sedat Sarıcı ile yola çıktıklarını belirterek Baylav ve Sarıcı’ya selam gönderdi.

“İhtiyaçları olmadığı halde son nefeslerine kadar Açık Gazete’ye reklam vererek teknik masraflarını karşılamasına destek olan Zeren Safa ve Kadri Sökmen’i hasretle yad ediyorum” diyen Eskioğlu “Geceye katkı sunan DAY MER, Tulip Holidays, Diplomat Travel, TFC, Antepliler Baklava, EXPA, Taş Mağara, Matbaa, Nural Ezel, perde arkasındaki kahraman Mehmet Sümbül ile sahneye çıkan sanatçılar ve gazeteci arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Açık Gazete Gecesi 2016
Açık Gazete Gecesi 2016 (Cem Kaplan – FABUK)

Eskioğlu şöyle konuştu:

“Dostlarım Londra merkezli Açık Gazete 13 yaşında. Devrimci demokrat bir gazete. Tam özgür bir gazete değiliz ama bağımsızız. Yasal çerçeveyi zorlayarak haber yapabiliyoruz ama hiç bir kurum ve kuruluşa bağlı değiliz. Sadece gazeteyiz. Reklamlara da göbekten bağlı değiliz. Dünyanın dört bir yanındaki yazarlarımızla paranın olmadığı bir gazete yarattık. Okurlarımızın yüzde 60’ı Türkiye’den… Biz İngiltere gündemi ve özellikle sosyal hakları Türkiye’deki okura aktarmaya çalışarak pençerelerini büyütmeye çalışıyoruz. Londra’daki toplumun ise dijital arşivini oluşturduk.”

Açık Gazete Gecesi 2016
Açık Gazete Gecesi 2016 (Cem Kaplan – FABUK)

Topluma yönelik yazan tek köşe yazarı olduğunu vurgulayan Eskioğlu, “Toplumun vicdanı olarak kayıp bir toplum üyesini bulmak, kapanan bir kitapçının hüznünü paylaşmak ya da toplumdaki pirinaları teşhir etmeyi kendime görev ediniyorum. Gazeteciliğin yetmediği yerde dernekleri harekete geçirmeye çalışıyorum. DAY MER Sözcüsü Ahmet Sezgin’i, BAF Başkanı İsrafil Erbil’i arıyorum. Oakfield’den avukat dostum Muhammet Çankıran’a SOS gönderiyor, ‘Ne yapabiliriz’ diye birlikte toplantı yapıp kafa yoruyoruz” diye devam etti.

Açık Gazete Gecesi 2016
Açık Gazete Gecesi 2016 (Cem Kaplan – FABUK)

ALİ ÖZBEK: DEMOKRAT BASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Haringey Belediye Baykanı Ali Özbek de katılımcıları Kürtçe ve Türkçe selamlayarak Türkiye’de demokrasi mücadelesi verildiğini belirterek bağımsız basın üzerindeki baskıları kınadı.

Özbek, toplumun Londra’daki Açık Gazete gibi insan haklarına saygını demokrasi ve barışı savunan gazete ve medya kuruluşlarına sahip çıkmasını istedi.

KAYYUM ŞAKASI GÜLDÜRDÜ

Eskioğlu, Özbek’i konuşması için sahneye çağırmadan önce Haringey’e de kayyum atandığını öne sürerek kayyumu sahneye çağırdı. Siyah cübbesi ve boynunda belediye başkanı madalyası yerinde taktığı dev tesbihiyle sahneye gelen  Dr. Utkan Alacakanat seyircilerden büyük alkış aldı. Alacakanat bölge sakinlerine yardım için çalışan ve etkinlikten etkinliğe koşan Başkan Özbek’in performansını överek bir kayyum olarak işinin çok zor olduğunu söyledi…

Aydın Çubukçu
Aydın Çubukçu

Aydın Çubukçu: Faruk insanı ısıran köpeğin peşinde

Evrensel Kültür’ün Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukcu “Faruk ve onun gibi arkadaşlarım insan hak ve özgürlükleri ve demokrasi için haber yaptıkları için aslında insanı ısıran köpeğin peşindedirler” dedi.

Açık Gazete Gecesi’ne katılan Çubukçu, “Faruk gerçekten önemli bir iş yapıyor. İngiltere’de gazetecilik yapan bir Türkiyeli… Yalnız gazeteciliği ile değil televizyon yorumculuğu ile de son derece etkili işler yapmış bir arkadaşımız. Böyle bir geceyi düzenlemiş olması onun sosyal faaliyetlerinden biri olarak değerlendirilmeli ve gazeteciliğinin bir parçası olarak görülmelidir” diye konuştu.

“Ben de acizane gazeteci kimliğimle bir şeyler söylemek istiyorum” diyen Çubukçu, şöyle devam etti:

“Mesleğe yeni başlayan gazetecilere daima Amerikan kaynaklı bir gazeteci atasözü hatırlatılır. ‘İnsanı ısıran köpek değil, köpeği ısıran insan’ haberdir derler. Faruk ve onun gibi arkadaşlarım insan hak ve özgürlükleri ve demokrasi için haber yaptıkları için aslında insanı ısıran köpeğin peşindedirler. Köpeği ısıran insan bizi ilgilendirmez. İnsan önemlidir ve onu ısıran köpeği yakalayıncaya kadar gazeteciliğe devam edecektir.”

______________

SAHNE FOTOĞRAFLARI: CEM KAPLAN/FABUK
KATILIMCI FOTOLARI: HALİL YETKİNLİOĞLU

2

3

4

7

8

9

15

16

14

18

19

20

22

23

25

26

29

 

2037860cookie-checkAçık Gazete Gecesi’nde şenlik vardı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.