Açlık sınırı, yılın ilk ayında asgari ücreti geçti

Türk-İş’in araştırmasında, ocakta 4 kişilik ailenin açlık sınırı 8 bin 864 lira, yoksulluk sınırı 28 bin 874 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş’in ocak ayına ilişkin açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre, açlık sınırı 8 bin 864 TL’ye yükselirken, yoksulluk sınırı ise 28 bin 875 TL olarak açıklandı.

Türk-İş’in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Ocak 2023 sonuçları açıklandı. Türk-İş’in araştırmasında, ocakta 4 kişilik ailenin açlık sınırı 8 bin 864 lira, yoksulluk sınırı 28 bin 874 lira olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 8 bin 864 lira oldu. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 28 bin 874 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” aylık 11 bin 556 liraya yükseldi.

“BİR AYDA SÜT YÜZDE 6, YOĞURT YÜZDE 10, PEYNİR YÜZDE 13 ZAMLANDI”
Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 9 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 108,57 oldu.

Araştırmaya göre, ocakta süt, yoğurt, peynir grubundaki tüm ürünlerin fiyatları arttı. Bir ayda süt yüzde 6, yoğurt yüzde 10, peynir yüzde 13 zamlandı. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu gruptaki et ürünleri de zamlandı. Bir ayda dana etinde yüzde 8, kuzu etinde yüzde 16, tavukta yüzde 9, yumurtada yüzde 4, balıkta yüzde 10 fiyat artışı yaşandı. Baklagillerden fasulye, nohut ve yeşil mercimek fiyatları sınırlı düzeyde artarken kırmızı mercimeğin fiyatı geriledi. Yağlı tohumlarda yükseliş yüzde 10 oldu.

2664760cookie-checkAçlık sınırı, yılın ilk ayında asgari ücreti geçti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.