‘Adada AB hukukunda çözüm arayışı’

Uluslararası unsurun; Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün maddelerinin AB’de hukuki açıdan sağlamlaştırılması talebi ile Rum tarafının, Güney Kıbrıs’ın AB’ye üyeliğinin tehlikeye atılmaması gerektiği tezi arasında bir uzlaşı formülü aramakta olduğu bildirildi.

Güney’de yayınlanan Politis, haberi “Downer’den, Çözümün AB’de Hukuki Açıdan Güvence Altına Alınması Mesajı – Birincil Hukuka Formül Arıyorlar – Özel Danışman Müzakerelerin Üç Aşamasında Israrlı – Toprak ve Güvenlik Nihai Al-Ver Aşamasına Gidiyor” başlık ve spotlarıyla manşetinden verdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in dün büyükelçileri bilgilendirmesi sırasında; Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, çözüm maddelerinin hukuki açıdan sağlamlaştırılması talebini anlayışla karşıladığını söylediğine işaret eden gazete, Kıbrıs Türk tarafının bu talebinin, özellikle iki taraf arasında uzlaşılacak olan geçici sapmalardan Avrupa Mahkemesi’nce kuşku duyulmamasına göndermede bulunduğu yorumunu yaptı.

Gazeteye göre, Downer, Cumhurbaşkanı Talat’ın çözümün AB’nin birincil hukuku haline gelmesi talebinin; Güney Kıbrıs’ın AB katılımının bütün üye ülkelerin ulusal meclislerinde yeniden onaylanmasını gerektirecek olmasından dolayı yararlı olmayacağını düşünüyor.

Böyle bir şeyi yalnız Güney Kıbrıs’ın değil AB’deki ortaklarının da kabul etmediğine ve bu konuda en önemli rolü Avrupa Komisyonu’nun oynaması gerekeceğine dikkat çeken gazete, haber-yorumunu özetle şöyle sürdürdü:
“Türk ve Kıbrıs Türk taraflarının, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün AB’nin birincil hukuku haline gelmesindeki ısrarları, Birleşmiş Milletler’i ve Aleksander Downer’i düşündürüyor. Kıbrıs sorunundaki nihai al-ver’in sonucunda ortaya çıkacak geçici sapmaları hukuki açıdan güvenceye alacak ve aynı zamanda hem Kıbrıs Rum tarafı hem de AB’nin diğer bütün üye ülkeleri tarafından siyasi açıdan kabul edilecek formül arıyorlar.
Downer, Başkan Dimitris Hristofyas’la görüştü, öğle saatlerinde de görev yeri Lefkoşa olan büyükelçilere bilgi verdi. Aynı zamanda Dimitris Hristofyas, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ülkelerin büyükelçileriyle, onurlarına verdiği yemekte bir araya geldi.

Kıbrıslı Türklerin talep etmekte olduğu hukuki güvenceyi sağlayacak, ancak Ada’nın AB’ye katılımının üye ülkelerce yeniden onaylanmasını gerektirmeyecek bir formül aranıyor. Burada; çözüm maddelerinin hukuki açıdan güvence altına alınması konusunda herkesçe siyasi açıdan kabul edilecek bir formül bulması gereken Avrupa Komisyonu’nun oynayacağı rol önemli addediliyor. Yine Avrupa Komisyonu, Barrosso’nun Brüksel’deki Kıbrıs grubu ile Downer’in Kıbrıs’taki grubu arasındaki bağlantıyı sağlayacak kişiyi henüz atamadı. Bunun bir an önce yapılması gerekiyordu.

1179310cookie-check‘Adada AB hukukunda çözüm arayışı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.