Adalet Divanı’nından PKK lehine karar

Mahkeme, Avrupa Birliği’nin 2002 yılında örgütü listeye alırken, bu kararını yeterince gerekçelendirmediğini ve bu konuda örgüte savunma imkanı vermediğini kaydediyor.

Mahkeme, aynı gerekçelerle 2006 yılında da İranlı muhalif Halkın Mücahitleri örgütünü terör listesinden çıkarmıştı.

Avrupa Birliği Konseyi, karar ardından yaptığı açıklamada kararın uygulamada etkisi olmayacağını ve listeyi etkilemeyeceğini ifade etti.

Davaya müdahil olarak katılan İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan BBC Türkçe’ye yapılan açıklamada da, 2007 Haziran’ında yeni şartlar uyarınca son hazırlanan listenin zaten, PKK yöneticilerince dava konusu edilen eski liste ve uygulamanın yerini almış olduğu ifade ediliyor.

PKK AB’nin terör listesine 2002 yılında eklenmişti.

Lüksemburg merkezli Avrupa Toplulukları Asliye Hukuk Mahkemesi gerekçeli kararında, örgütlerin terör listesine alınması ve varlıklarının dondurulmasının AB yasaları gözönüne alındığında yasadışı olduğunu belirtti.

Avrupa Adalet Divanı’ndan sonra AB’nin en büyük ikinci mahkemesi olan Avrupa Toplulukları Asliye Hukuk Mahkemesi, geçmişte de AB’nin bazı örgüt ve bireylerin varlıklarını dondurması yönündeki kararını geri çevirmişti.

Buna gerekçe olarak, kendilerinin bu örgüt ya da bireylerin terör listesine alınmaları kararıyla ilgili olarak yeterince bilgilendirilmediklerini ya da kararın temyizi hakkı sunulmadığını göstermişti.

AB yetkilileri daha önce yaptığı açıklamalarda, PKK’yı terör listesinde tutmaya çalışacaklarını söylemişti.

BM kararlarına göre AB’nin terör listesinde olan örgütlerin varlıklarının dondurulması gerekiyor. (BBC)

 

 

1169790cookie-checkAdalet Divanı’nından PKK lehine karar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.