Açe’de şeriat Müslüman olmayanları da kapsayacak

Aralık 2013’de Yasama Konseyi tarafından onaylanıp Vali Zaini Abdullah tarafından imzalanan Kanun Jinayet aslında 2009 da çıkarılan ve taşlayarak öldürme cezasını getirdiği için bir çok tartışmaya yol açan aynı adlı kanunun yenilenmiş hali; bazı maddeler gözden geçirilmiş yani maddeler eklenmiş durumda.

Kanuna göre, Açe’de İslam hukukuna aykırı davrananlar, sözgelimi: alkollu içeçek içen, başörtüsü örtmeyen, evli olmadan bir ilişki yaşayan ya da vücuda yapışan tayt türü kıyafet giyenler, dini inancına bakılmaksızın Şeriat hukukuna göre cezalandırılır. Açe’de ikamet edip etmediği dikkate alınmadan 6 ile 9 arası kırpaç cezasına çarptırılır. Farklı suçların farklı sayıda kırbaç cezası var!

Askeri mahkeme Şeriat ihlallerini düzenlemediği için kanun askeri personeli de kapsar.

Bunun yanısıra, gayri-müslümler Ceza Kanunu’na göre yargılanmayı tercih ederse, buna hakları var ancak şeriat kurallarını ihlal etmişler ve bunun Ceza Kanunu’nda karşılığı yoksa kesinlikle Kanun Jinayet’e göre ceza alırlar.

Kanun Jinayet’in müslümanlar ile diğer dinlere mensup vatandaşlar arasında eşitlik sağlamak üzere düzenlediğini ifade eden danışman Abdullah Saleh “normalde Şeriat ihlallerinin ceza kanununda karşılığı yoksa gayri müslümler Şeriat Kanunu’nu ihlalden dolayı ceza almazken müslümanlar şeriata göre cezalandırılıyor; bu durumda müslüman vatandaşlar haksızlığa uğramaktaydı, adil olmuyordu” şeklinde konuştu.

Kanun Jinayet, imzalanmasından sonra gerek Açe’de yaşayan gayrı-müslümler, gerekse ülke çapındaki Sivil Toplum Örgütleri ile İnsan Hakları Savunucuları tarafından büyük tepki aldı. Özellikle geçtiğimiz Çarşamba günü başörtüleri olmadığı halde üstüne bir de tayt giymiş olarak motosikletlerini süren bir kaç genç kızın polis tarafından durdurulup daha uygun giyinmeleri konusunda uyarılarak eve gönderilmesi haberi ile tepkiler had safhaya ulaştı.

Bunun üzerine Bölge Valisi Irwandi Yusuf, Kanunun uygulamasını ertelerken İç İşleri Bakanlığı Sözcüsü Didik Supranti “tüm yerel düzenlemelerin ulusal düzenlemelere uygun ve parelel olması ayrıca Bakanlık tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini, adı geçen kanunun henüz taraflarına ulaşmadığını, ulaştığında gerekli kontrollerden geçirileceğini” ifade etti.

Bu açıklamaların ardından Açe Din Adamları Birliği Genel Sekreteri Faisal Ali “İslam Hukuku’nun, İslam dinine hiçbir bağlılığı bulunmayan insanların hayatını düzenlemesinin imkansız ve anlamsız” olduğunu dile getiren açıklamasında, “Bu durum , ilgili kanunu hazırlayanların din ve hukuku ne kadar az anladıklarını ve zayıf yorumladıklarını” gösteriyor dedi. Faisal gündeme gelen olayın bu yıl yapılacak yasama ve başkanlık seçimleri ile yakından ilgisi olduğunu da sözlerine ekledi.

2 Şubat 2014 itibariyle İç İşleri Bakanlığı’na gönderilen Kanun Jinayet ‘in, incelenmesinin yaklaşık 60 gün süreceği ve bu sürenin sonunda bu tartışmanın açıklığa kavuşması bekleniyor.

_________________

[email protected]

1559740cookie-checkAçe’de şeriat Müslüman olmayanları da kapsayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.