Af Örgütü’nden acil eylem çağrısı

Eşini öldürmekle suçlanan İranlı kadın yarın infaz edilmek üzere …

Uluslararası Af Örgütü, İran’da eşini öldürmekten dolayı ölüm cezasına mahkum edilen ve yarın (13 Ekim) asılarak infaz edilmesi beklenen 22 yaşındaki Zeynep Lokran ile ilgili acil eylem kampanyası başlattı. Örgüt, İran yetkililerini Lokran’ı infaz etme planlarını derhal durdurmaya çağırırken, çağrıda “Lokran’ın ölüm cezasına mahkum edilmeksizin yeniden adil bir şekilde yargılanmasını sağlanmalıdır” denildi.

Ne olmuştu?

Zeynep Sekanvand Lokran, 15 yaşındayken evlendiği eşini öldürdüğü suçlamasıyla Şubat 2012’de tutuklandı. Takip eden 20 gün boyunca polis merkezinde tutulan Lokran, polis merkezinde tutulduğu sırada erkek polis memurları tarafından dövülerek işkenceye uğradığını ifade etti. Lokran, kendisini fiziksel ve sözel olarak taciz eden ve boşanma isteğini reddeden eşini bıçakladığını “itiraf” etti.

Avukata erişim hakkı engellenen ve sadece son duruşmasında avukata erişimi sağlanan Lokran, bu duruşmada hakime, kendisine birkaç kez tecavüz eden eşinin erkek kardeşinin cinayeti işlediğini söyledi. Mahkeme Lokran’ın ifadelerini soruşturmadı ve kararını, Lokran’ın avukatının yanında olmadığı sırada gerçekleştirdiği ‘itiraf’ına dayandırdı.

Mahkeme, suçun işlendiği sırada Lokran’ın 18 yaşının altında olmasına rağmen, İran’ın 2013 tarihli Ceza Yasasındaki gençlere verilen cezalarla ilgili hükümleri uygulamadı ve Lokran’ın suç işlendiği sırada “zihinsel gelişimi ve olgunluğunu” inceleyen bir adli tıp raporu talebinde bulunmadı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından küresel çapta başlatılan imza kampanyası kapsamında, İran’ın ruhani lideri Ayetullah Hamaney’den infazı durdurulması isteniyor.

Kampanyaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.acileylem.org.tr/eylem-detay.php?q=251

AÇIK GAZETE: Bütün okurlarımızdan linkteki dilekçeyi imzalamalarını acil olarak öneriyoruz.

2017220cookie-checkAf Örgütü’nden acil eylem çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.