Af örgütü idamların durdurulmasını istedi

Örgüt yaptığı açıklamada, sık sık intihar komandolarının eylemlerine sahne olan ülkede ölüm cezasının caydırıcı olmadığını vurguladı.

Uluslararası Af örgütünün Orta Doğu ve Kuzey Afrika programı müdürü Malcolm Smart, sıradan davalarda bile adilce yargılama güvencesi sağlayamayan Irak’ın zayıf adli sisteminin, idam davalarında adil yargılama yapmasının mümkün olmadığını, bu yüzden çok sayıda insanın gereği gibi yargılanmadan ölüme gittiğinden endişe ettiklerini kaydetti. 

Iraklı adli yetkili Abdulsettar El Birkdar ise 125 Iraklının halen idamı beklediğini belirterek, bu kişilerin adları ve davalarıyla ilgili ayrıntıların serbestçe elde edilebileceğini söyledi. 

Uluslararası Af örgütünün yargılanmalarla iddialarını reddeden El Birkdar, ceza mahkemelerinin aldığı kararların uluslararası standartları karşıladığını ileri sürdü. El Birkdar, ölüm cezalarının otomatik olarak en az 25 yıllık deneyimi olan 23 kişilik kurula gönderildiğini ve kararın kabulü için kurulda çoğunluk kararı gerektiğini ifade etti. 

Uluslararası Af örgütü son üç yılda Irak’ta 130’dan fazla kişinin idam edildiğini tahmin ediyor. 
 

1191010cookie-checkAf örgütü idamların durdurulmasını istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.