AFAD uyarıları ciddiye alsaydı selde 17 can ölmeyebilirdi!

Bilim dikkate alınsaydı 17 can ölmeyebilirdi! Bilim insanı AFAD’ı uyarmış! Heyelan olabilir…

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’da 15 Mart’ta etkili olan sağanak yağış sele dönüştü. Şanlıurfa’da 15, Adıyaman’da 2 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nün Kahramanmaraş’a ilişkin raporunda, depremden sonra oluşan yer kaymasının etkisiyle, yağıştan sonra çamur seli olabilir diye uyardığı ve AFAD’a konuyla ilgili bir rapor verdiği ortaya çıktı.

Toprak kayması, toprağın (çamur) akması ve kayaların düşmesi şeklinde gerçekleşebilecek olası heyalanlara karşı AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’ın koordinasyonunda başkanlık bünyesinde 15 kişilik bir araştırma ekibi oluşturuldu. Bağımsız Heyelan Değerlendirme Takımı, 6 Şubat depremlerinin tetiklediği heyelanların değerlendirilmesi, mevcut tehlike ve riskleri kamu ve halkla paylaşan gönüllü araştırmacılardan oluşuyor.

Bu ekipte yer alan Tolga Görüm, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, çalışmalarıyla ilgili AFAD’a rapor verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“2008 yılında Çin’deki Vençuan, 2010 Haiti ve 2016 Yeni Zellanda depremlerinde sahada çalıştım. Çin’deki depremde ölen 95 bin kişiden 32 bini deprem sırasında meydana gelen heyelanlarda öldü. 10 bin kişi ise depremden bir yıl sonra meydana gelen heyelan ve moloz akmalarında hayatını kaybetti. Kahramanmaraş depremleri sonrası fay zonu boyunca pek çok alanda ölümcül heyelanlar gerçekleşti. Deprem dağları örseledi. Dağlar, 5 – 10 yıl içinde eski koşullarına dönebiliyor. Dağlık alanlar belki de daha önce hiç olmadığı kadar heyelana duyarlı hale gelmiş durumda. Şiddetli yağışların etkisiyle son derece yıkıcı heyelan hareketleri gerçekleşebilir.

HEYELAN SÖRFÜ

Depremden sonra Hatay’dan Adıyaman’a uzanan bir coğrafyada 1.600 heyelanı haritalandırdık. Tahminimiz sahada gerçekleşmiş 10 binin üzerinde heyelan var. Senirkent’te yaşananın benzeri aktiviteler olabilir. Adıyaman Çelikhan Mutluköy’de, Askerhan’da (İzci) tehlike var. Sincik ilçesine bağlı Cumhuriyet mahallesindeki, Malatya Doğanşehir’e bağlı Karanlıkdere mahallesindeki tehlikeleri drone ile tespit ettik.

Karanlıkdere, İncirlik sokağında büyük bir heyelan oluyor. İlkokulu yutmuş. Evler 420 metre sürüklenmiş. Heyelan depremden 80 saniye sonra başlıyor. Evler kaymaya başladığında yer sallanan halı gibi dalgalı bir biçimde kayıyor. Bu heyelanda kimsenin burnu bile kanamamış. Köylülerle konuştuk. Sanki heyelan sörfü içinde kurtulmuşlar. Depremden dolayı dağda olan bir çatlağa zaman içinde su dolunca yıllar sonra bile kayabilir. 10 milimetrelik bir yağış bile depremden sonra heyelana neden olabilir.”

2675580cookie-checkAFAD uyarıları ciddiye alsaydı selde 17 can ölmeyebilirdi!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.