“Afganistan’daki halimiz n’olcak” toplantısı

Brown yaptığı açıklamada, Afganistan’da yapılan seçimlerde yeniden devlet başkanı seçilen Hamid Karzai’nin de bu toplantıya katılacağını belirtti.

Ocak ayında Dışişleri Bakanı David Miliband başkanlığında yapılacak konferansa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve çok sayıda ülkeden üst düzey yetkilinin katılması bekleniyor.

İngiltere, bu toplantıda Afgan lider Karzai’nin, ülkedeki polislerin ve askeri birliklerin eğitilmesi ve ülkenin yolsuzlukla mücadelesi konusunda güçlü mesajlar vermesini bekliyor.

Londra’daki konferansın ardından benzer bir konferansın ikinci ayağının Afganistan’ın başkenti Kabil’de yapılması öngörülüyor.

İngiltere’nin, Afganistan’da 9 bin askeri bulunuyor. Ekim ayında hükümetin aldığı son kararla bu sayının 9 bin 500’e çıkarılması planlanıyor. İngiltere, ABD’den sonra Afganistan’da en fazla askeri bulunan ikinci ülke.

Afganistan’da ABD öncülüğündeki güçlerin 2001’de Taliban rejimini devirmesinden bu yana bu ülkede görev yapan 220’den fazla İngiliz askerleri hayatını kaybetti.

İngiliz hükümeti, Karzai’nin yeniden devlet başkanı seçilmesiyle, Afganistan’ın polis ve asker sayısını arttırarak güçleneceğine ve böylece ülkedeki İngiliz birliklerinin sayısının azaltılabileceğine inanıyor.

Afganistan’daki İngiliz askeri birliklerinin durumu ve sayısı, son dönemde ülkenin iç politikasının gündeminde de yer alıyor. Gelecek yıl yaz aylarından önce İngiltere’de yapılması planlanan genel seçimler yaklaştıkça, Afganistan’daki İngiliz birliklerinin durumu daha çok gündeme geliyor ve tartışılıyor.

827660cookie-check“Afganistan’daki halimiz n’olcak” toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.