Afrika’da zulmün simgelerinden Kral 2. Leopold’ün Belçika’daki heykeli kaldırıldı

Belçika’nın Anvers kentinde ırkçılık karşıtı eylemde boya atılan Kral 2. Leopold’ün heykeli müzeye kaldırıldı.

Belçika’nın sömürgeci Kralı 2. Leopold’un liman kenti Anvers’teki heykeli kaldırıldı. 1800’lü yıllarda Afrika’daki en kanlı sömürge faaliyetlerinin ve köle tacirliğinin sembol isimlerinden 2. Leopold’ün heykellerinin kaldırılması için kampanya yürütülüyordu. Anvers’teki heykel, geçtiğimiz cumartesi günü yapılan ırkçılık karşıtı eylemde ateşe verilmiş sonra da üzerine boya atılmıştı.

Heykelin kaldırıldığını Euronews Editörü Darren McCaffrey duyurdu. Anvers’in Ekeren bölgesindeki heykelin vinçle kaldırılışına dair @hostatardiana adlı kullanıcının görüntülerini de paylaşan McCaffrey, heykelin müzeye götürüldüğünü duyurdu.

MUHTEMELEN RESTORASYONDAN SONRA YERİNE DİKİLMEYECEK
France24’ün haberine göre, Anvers Belediye Başkanı Bart de Wever’in sözcüsü Johan Vermant, heykelin geçen hafta ciddi şekilde tahrip edildiğini ve Middelheim heykel müzesi tarafından restore edilmesi gerektiğini belirtti. Sözcü 2023 için planlanan yenileme çalışmalarında heykele yer olmadığını, büyük olasıkla restorasyonun ardından meydana geri konulmayacağını kaydetti.

ÜLKEDE LEOPOLD HEYKELLERİNİN KALDIRILMASI İÇİN KAMPANYALAR SÜRÜYOR
Belçika’nın pek çok kentinde sömürgeci köle tacirleri bulunuyor. Siyah ABD’li George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından dünya çapında yoğunlaşan eylemler sırasında Leopold’ün heykellerinin kaldırılması talepler arasında yer aldı. Change.org’da yürütülen kampanyada 60 binin üzerinde kişi heykellerin kaldırılması için imza attı. Kampanya metninde “Haziran sonuna kadar Kral 2. Leopold’un büst ve heykellerinin kaldırılması” çağrısında bulunuldu.

Önceki günlerde, Belçika’nın Gent kentindeki 2. Leopold büstü kırmızıya boyanarak ABD’de polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren siyahi George Floyd’a atıfla “Nefes alamıyorum” cümlesi yazılmıştı.

Anvers kentinde bugün kaldırılan heykel de ateşe verilmişti ve ardından üzerine kırmızı boya atılmıştı.

KRAL II. LEOPOLD: SÖMÜRGE ZULMÜNÜN SEMBOL İSİMLERİNDEN
1800’ler, Avrupa’da yenilenen üretim ilişkilerinin sonucunda emperyal devletlerin sömürgecilik faaliyetlerinde zirveye ulaştığı yıllar oldu. Devletler, işgal ettikleri ülkelerin tüm yer altı ve yer üstü zenginliklerini talan ettiği gibi, halkları da köleleştirerek gerek kendi kolonilerinde gerek getirdikleri Avrupa’da öldüresiye kullandı.

Tarihçiler, 1800’lü yılların sonunda Kral 2. Leopold’un sömürgeci rejiminde milyonlarca Kongolunun yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Kral 2. Leopold, aynı zamanda Kongo’dan köle olarak getirdiği insanları, Belçika’daki hayvanat bahçelerinde teşhir etmesiyle biliniyor.

İNGİLTERE’DE KÖLE TACİRİNİN HEYKELİ NEHRE ATILMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Bristol kentinde ırkçılık karşıtı gösteri düzenleyenler 17. yüzyılda köle ticareti yapan Edward Colston’un heykelini devirerek nehre atmıştı.

AYDIN ÇUBUKÇU: GEÇMİŞİN KARANLIK ANILARIYLA BUGÜNÜN ALÇAKLARININ HESABINI BİRLİKTE SORMAK…
İngiltere’deki heykelin yıkılması bazı medya organlarında vandallık olarak yorumlandı. Süreci ve heykelin yıkılmasını değerlendiren Aydın Çubukçu bugün Evrensel’de yer alan “Nefes Alabilmek İçin” başlıklı yazısında şunları dile getiriyor:

“…

Vandallık suçlaması, işte bunun için burjuvazinin öngörülerinin ifadesi olarak değerlendirilebilir. Bir heykelle başlayan öfke gösterisinin, sermaye saraylarını yıkmaya kadar gidebileceğini tarihsel tecrübesi ona söylüyor. Haklı ve son derece yerinde bu eylemi basit ve hele “Vandalca” bir “heykel kırıcılık” değil, ama geçmişin karanlık anılarıyla bugünün alçaklıklarının hesabının birlikte görüleceğinin ifadesi olarak değerlendirmeliyiz. O zaman gökyüzünün tümünü içimize çekecek derin bir nefes alacağız!” (EVRENSEL)

2423170cookie-checkAfrika’da zulmün simgelerinden Kral 2. Leopold’ün Belçika’daki heykeli kaldırıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.