Afrika’ya çok, Latin Amerika’ya az…

2011 yılında ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın, devlet bütçesinden dış yardım olarak istediği para miktarı ve yardım edilecek ülkeler listesi, Obama’nın dünyada öncelik verdiği ülkelerin de listesi aslında. Görüntüye bakılırsa, Latin ülkeleri ABD’den bu yıl istedikleri yardımı alamayacaklar.

Obama hükümetinin, Kongre’den dış yardım olarak istediği paranın % 13’ü Afrika’ya, %7si Orta Doğu’ya, %60 lık bir artış Orta ve Güney Asya’ya , ki bunun çoğunluğu,Irak, Pakistan ve Afganistan’a gidecek, son olarak da %10 luk bir azalmayla Latin Amerika da unutulmamış. Ancak bu açıklama hatta bu azalma Latin Amerikalıların hiç ama hiç hoşlarına gitmedi ve Obama verdiği sözleri unuttu, Latin Amerika’yi önemsemiyor gibi eleştirilere sebep oldu.

Gerçekten de neredeyse bir yıldan az bir süre önce 17 Nisan 2009’da Trinidad ve Tabago’da yapılan Amerika Kıta Ülkeleri Zirvesi’nin açılış konuşmasında, Obama, 30 ülke başkanının önünde “başkan olduğum süreç içinde, ABD ve Latin Amerika arasında yeni bir dönem açmak için burada bulunuyorum” dediğinde doğal olarak Latin ülkeleri de ABD ile daha yakın bir ilişkiye gireceklerini düşünmüşlerdi. Ancak listeye dikkatli bakınca, özellikle Meksika’ya uyuşturucu trafiğiyle savaşmak için gönderilen para ve askeri yardımın %30 ‘unun ve aynı sebeple Kolombiya’ya yapılan yardımın %11’inin kesintiye uğraması dikkat çekiyor.

Amerikalı yetkililer, bu azalmanın helikopter gibi ağır askeri ekipmanın geçen yıl zaten alınmış olmasından kaynaklandığını söylüyor. Obama’nın öngördüğü yardımın çoğu, 395 milyon $ Zambiya’ya gidecek. 74 milyon$ Kamboçya’ya, 67 milyon $ da Guetamala’ya gidecek. Amerika Kıta Ülkeleri Danışmanlığı başkan yardımcısı, Eric Farnsworth bu yardım paketini “ miyop bir görüs açısı “ diye yorumluyor.

Obama’nin seçim kampanyalarında danışmanlığını yapan ve aynı zamanda Devlet Bakanlığı eski Latin Amerika işleri sorumlusu Peter Romero, Latin Amerika’ya yapılacak yardımda, % 10luk bir azalmanın çok büyük bir etkisi olmayacağını, çünkü bölgedeki bir çok ülke ekonomisinin zaten bu yardımdan bağımsız olarak yürüdüğünü söylüyor. ancak politik olarak da bölgenin ABD için önceliği olmadığını ima ediyor.

Devlet Bakanlığı Siyasi Planlama ve Koordinasyon Bölümü Başkanı William McIlhenny ise, Asya’ya bu kadar çok para ayırılmasının Afganistan ve Pakistan’in stratejik öneminden kaynaklandığını, yine büyük miktarın Afrika’ya gitmesinin bölgede yaşanmakta olan olağanüstü sağlık ve beslenme sorunları yüzünden olduğunu söylüyor. Aslında son 3 yılda Latin Amerik’ya yapılan yardımların küçümsenemeyeceğini, çıkartılan yüzdelerin daha önceki insani ve askeri yardımlar gözönünde tutularak hesaplandığını söylüyor.

Afganistan ve Irak savaşlarını eş zamanlı olarak finanse eden, ayrıca da 1930lardan bu yana yaşadığı en büyük ekonomik krizi yaşayan ABD için yardımları biraz kısmanın hiç bir dramatik tarafı yok. Ancak Latinlerin eleştirdiği hatta kırıldığı; ABD’nin açıkca söylenmese de Latin Amerika’yı eskisi kadar önemsememesi ve Alaska’dan Patagonya’ya hiç bir ticari ilişki olasılığı yaratmaması.

1613800cookie-checkAfrika’ya çok, Latin Amerika’ya az…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.