‘Afrin operasyonu, ocak zammını konuşulmaz yaptı’

Çorlu’da, asgari ücret artışının ardından binlerce işçinin beklediği ocak zamları, Afrin operasyonunun gölgesinde kaldı.

Asgari ücret artışının ardından binlerce işçinin beklediği ocak zamları, Afrin operasyonunun gölgesinde kaldı. Çorlu’daki fabrikalarda zamdan çok Afrin’e yapılan askeri harekat konuşuluyor. Daha önce AKP’ye oy veren bir işçi “Savaşın faturası hep bize çıkıyor. Bizim biraz buraları da düşünmemiz lazım” çağrısını yaptı.

Çorlu’da sendikal örgütlülüğün olmadığı farklı sektörlerden fabrikalarda çalışan on binlerce işçinin “ocak zamları” diye konuştuğu artışlar, şubat ayında alınan ücretlerde belli oluyor. Bu nedenle her yıl bu dönemler, işçilerin gündeminde ocak zamları birinci sırada yer alır. Fabrika yöneticileri ile toplu veya bireysel pazarlıklar yapılırken, işçiler bu tartışmalarda taleplerini ortaklaştırıp, asgari ücret zammının üzerine ek zam taleplerini dile getirirler. Hatta tartışmanın yanı sıra taleplerinin gerçekleşmesi için birlik olup mücadeleye girişenler de olur. Ancak bu yıl Afrin operasyonunun etkisiyle her yıl görünen bu tablo değişti.

ZAM İSTEMEK AYIPMIŞ GİBİ

Bu yıl ocak zamlarının en az tartışıldığı dönem olduğunu söyleyen bir tekstil işçisi, fabrikadaki durumu şöyle aktardı: “Zam dönemi gelip çatsa da doğru dürüst kimse konuşmuyor. Herkes Afrin’i konuşuyor. ‘Teröre karşı mücadele ediyoruz. Askerimizin arkasındayız’ konuşmaları daha çok oluyor. Sanki zam meselesini konuşmak vatana ihanetmiş gibi geliyor insana. Aslında herkes zam istiyor ama kimse dile getiremiyor. Sanki ayıpmış gibi. Afrin’e yapılan askeri harekat fabrikada ocak zamlarını konuşamaz hale getirdi. Ocak zamları Afrine kurban gidiyor”

ELİNİ TABUTUN ÜZERİNE KOYUP…

Bu tablo hemen hemen her fabrikada görülüyor. Fabrikaların bazılarında barış ve AKP’nin politikalarının yanlışlığı da konuşuluyor. Çorlu’da başka bir tekstil fabrikasında çalışan bir tekstil işçisi, işyerinde ağırlıklı olarak Afrin harekatının AKP’nin seçim yatırımı olarak görüldüğünü söyledi. “Fabrikada kısmen daha rahat bir tartışma ortamı var. Keskin AKP’liler dışında herkesin kafasında bir soru işareti var. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şehit cenazesinde elini tabutun üzerine koyup siyaset yapması her partiden işçilerin tepkisini çekti” diyen işçi, buna rağmen ocak zammının geçen yıllarda olduğu gibi konuşulmadığını belirtti.

SAVAŞIN FATURASI HEP BİZE ÇIKARILIYOR

Savaş ve OHAL koşulları, gözaltılar… İşçileri yakıcı sorunlarından uzaklaştırırken, diğer taraftan grev yasaklarıyla patronlar daha da cesaretlendiriliyor. Ek vergi ve zamlar işçilerin yaşamlarını daha çekilmez hale getiriyor. Bunun farkında olan işçiler, savaş koşullarında hep işçilerin kaybettiğini belirtiyor.

Daha önce AKP’yi desteklediğini belirten Bahariye Halı’dan bir işçi savaşın faturasını işçilerin ödeyeceğini dile getirdi: “Ülkemiz terörden bir an önce kurtulmalı. Bunu hepimiz istiyoruz. Silahla da bir yere varılmıyor. Önce silahlar susmalı. AKP bu harekatı terörü bitireceğim diye yapıyor ama hep garibanların çocuğu şehit oluyor. Sonra savaşın faturası hep bize çıkıyor. Bizim biraz buraları da düşünmemiz lazım.”

Bölgeden ABD’nin, Rusya’nın çıkması gerektiğini söyleyen Bahariye Halı işçisi “Biz bölgedeki halklar birlikte barış içinde yaşayabiliriz. ABD’sinden Rusya’sına, İran’ından Suudi Arabistan’a kadar herkes çıkarı için Suriye’yi karıştırıyor. Yoksa biz barış içinde yaşarız. Savaş toplumlara acı getiriyor” sözleriyle barış çağrısı yaptı.

Savaş kutuplaştırmayı artırıyor, işçileri düşmanlaştırıyor


SAVAŞTAN YÖNETENLER VE PATRONLAR KAZANIYOR, BİZ KAYBEDİYORUZ

Tekstil işçisi
Çorlu

Savaşın biz işçilere hiçbir getirisi olmadığı gibi hep götürüyor. Her mermi para demek. Ülkemizin petrol gibi bir zenginliği yok. Savaşın giderlerini ise hükümet biz işçilerden toplayacak. Çünkü patronların şimdiye kadar vergi verdiği görülmemiştir. Burada kaybeden biz olacağız.

Afrin’de teröristler var diyorlar. IŞID yıllardır sınır komşumuzdu. Ülkenin her yerinde bombalar patlattı. Birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Askerlerimizi yaktı, öldürdü. Ama ne hikmetse kimse Suriye’ye girelim demedi. Afrin yıllardır orada ve şimdiye kadar bu tarafa bir taş bile atılmadı. Ama şimdi ordu gönderiyoruz.

O zaman düşünüyorum. AKP bunu niye yapıyor. Şuna kanaat getirdim ki AKP milliyetçilerin oyunu almak için savaş çıkarıyor. AKP kendi çıkarı için ülkeyi ateşe atıyor ve zararını da işçiler çekiyor. Şubat ayında ücretlerimize zam yapılacak. Her şeye zam geldi. Çorlu’da ekmek ve simit 1 liradan 1.25 liraya çıktı. Her gün yediğimiz ekmek ve simide yüzde 25 zam yapıldı. Kiralar 800-1000 lira oldu. O zaman bizim ücretlere de en az yüzde 25 zam gelmeli. Açık konuşmak gerekirse savaş olsa da olmasa da bu zammı yapmak istemeyecekler. Ama bu kadar zammı almamız şimdi daha da zorlaştı.  Bu savaş yüzünden fabrikada zam havası yok. Oysa geçen yıllar bu günlerde herkes ne zam alacağız diye konuşurdu. Herkesle tek tek konuşursan aldıkları para yetmiyor. Geçim sıkıntısı büyük. İyi bir zam yapılmasını istiyor. Ama şimdi daha çok Afrin konuşuluyor. Savaş ekmeğimizi küçültüyor. Zammımızı bile konuşamıyoruz. Bizi birbirimize kırdırıyor. Olaylara terörist diye değil de bir insan, can olarak bakmalıyız. Her iki tarafta da analar ağlıyor. Bu savaşın kazananı yoktur. Sadece yönetenler ve patronlar kazanıyor. İşçiler olarak savaşa karşı çıkmalıyız. (Tuncay SAĞIROĞLU / Çorlu EVRENSEL)

2160590cookie-check‘Afrin operasyonu, ocak zammını konuşulmaz yaptı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.