Ahmedinejad: ABD hükümeti yargılanmalı

Toplantının açılışında konuşan Ahmedinejad, bugün dünya genelinde, özellikle Asya ve Ortadoğu’da birçok sorun olduğuna dikkat çekti ve “Dünyada güvensizlik gittikçe artmaktadır. Bu da bağımsız milletleri tehdit etmekte ve kimliklerini çiğnemektedir” dedi.

Ahmedinejad, Filistin’de yaşananlara değinirken de “Bugün dünyada Filistin trajedisinden daha hazin bir olay yoktur. Filistin, dünyadaki zalimane ilişkilerin bir sembolüdür” diye konuştu.

“Filistin topraklarında 60 yıl önce sahte bir rejim kurdular” diyen Ahmedinejad, şöyle devam etti:

“Dünya orada 60 yıldan beri tecavüz ve katliam gördü. Batılılar, soykırımı bahane ederek sahte İsrail rejimini bu topraklara yerleştirdiler. Bu toprakların asıl sahibi olan Filistin halkını da kendi topraklarından kovdular. Yalan vaatlerle başka yerlerden bu topraklara Yahudileri getirip Asya milletlerini tehdit etmek için sahte siyonist rejimini kurdular.

BM Güvenlik Konseyi bu güne kadar maalesef Filistin milletinin hakkını korumak için hiçbir olumlu adım atamadı. İsrail ise BM kararlarına hiçbir zaman uymadı. Bunun yanında bazı büyük güçler veto hakkını kullanarak bu sahte rejimi desteklemeye devam ediyorlar. BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı varken bu bölgede hiçbir zaman güvenlik ve barış sağlanamaz. Böyle zorba ve büyük güçler varken, dünyada güven ve barışı beklemek sadece bir hayaldir.”

IRAK

Ahmedinejad, Irak konusuna değinirken de işgalden sonra bu ülkede güvensizliğin arttığını belirterek, “Terörün artması İngiltere ve ABD’nin Irak halkına hediyesidir” dedi.

İşgal güçlerinin Irak topraklarına girmesinden sonra yüzbinlerce insan öldüğünü vurgulayan Ahmedinejad, “Mevcut ABD hükümeti, Irak’ta terörü artırma, masum insanları katletme ve dünya kamuoyunu aldatma suçlarından yargılanmalı. Amerika’yı yargılamadan dünyada barış ve güvenliği beklemek mümkün mü?” diye konuştu.

ABD seçimlerine de değinen Ahmedinejad, halkın çoğunun hükümetin politikalarına itiraz için seçimlere katılmadığını, katılanların da hükümetinin savaş yanlısı siyasetine karşı olduğunu göstermek için Demokratları desteklediğini söyledi.

ASYA MECLİSİ

“Zorba güçlere karşı dünya milletlerinin nefreti artmaktadır” diyen Ahmedinejad, “Bu zalimane ilişkiler mutlaka ortadan kalkacak. Biz Asya ülkeleri olarak, uluslararası arenada adalet temelli yeni bir düzenin kurulmasını istiyoruz. Bütün insanlık bunu istiyor” diye konuştu.

Büyük güçlerin baskısı altındaki uluslararası kurumlara güvenmediklerini ifade eden Ahmedinejad, mevcut sorunların bu kurumlar tarafından çözülemeyeceğini savundu ve Asya ülkelerinin “Asya Meclisi” kurmasını önerdi.

Ahmedinejad, Asya ülkelerinin uluslararası para kurumlarına bağımlı olmadan bir para kurumu oluşturabileceklerini ve Asya kıtasındaki olası sorunları çözmek için hakem heyeti kurabileceklerini de kaydetti.

39 üye ülkeden meclis başkanları ve milletvekilleri ile Asya ülkesi olmayan 20 ülke temsilcilerinin katıldığı genel kurul toplantısı, 3 gün sürecek. Toplantıda üye ülkelerin “Asya Meclisi” oluşturmaları konusu da gündeme gelecek.

Toplantıya Türkiye’den, AK Parti Elazığ Milletvekili Abdulbaki Türkoğlu katılıyor.

 

1140430cookie-checkAhmedinejad: ABD hükümeti yargılanmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.