‘AİHM’in kararı kabul edilebilir olmalı’

Gül, AİHM’den Öcalan davası konusunda nasıl bir karar beklediğinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:    


“Türkiye’nin bunlardan çekinecek hali yok. Ayrıca herkesin, bütün dünyanın bildiği suçları işlemiş bir teşkilatın, bir terör örgütünün başı yüz kez de yargılansa aynı cezaları alır. Bundan hiç bir şüphem yok. Ümit ediyorum ki mahkemenin kararı, Türk halkı tarafından da kabul edilebilecek bir karar olarak çıkar.”    


Başbakan Erdoğan’ın, Rum lider Tasos Papadopulos’un Kıbrıs konusunda yeni sürece başlanmasına olumlu yaklaştığı yönündeki sözlerinin sorulması üzerine Gül, Kıbrıs sürecinde yeni bir girişim olmasını zaten beklediklerini, dolayısıyla bununla ilgili gelişmelerin olağan olduğunu kaydetti. 


YENİDEN YARGILAMA 


Bu arada AKP’de AİHM’in 12 Mayıs Perşembe günü vereceği olası karar doğrultusunda yapılan ön hazırlıklara göre Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanmasında yeni TCK’daki basına yönelik “görüntü karartmasından” yararlanmak için yasanın yürürlük tarihi olan 1 Haziran beklenecek. 


Edinilen bilgilere göre AİHM’in kararına çok kısa bir süre kala AKP yönetimi ve hükümet çevresindeki hazırlıklar hız kazandı. Yapılan değerlendirmelerde AİHM’in yeniden yargılama kararının uygulanması, ancak bunun için acele edilmemesi benimsendi. Buna göre Öcalan’ın yeniden yargılaması için yeni TCK’nın yürürlüğe gireceği 1 Haziran beklenecek. Öcalan, yine 1999’daki gibi İmralı’da yargılanacak, ancak yargılamada yeni TCK hükümleri esas alınacak.  


Yeni TCK ile birlikte basının görüntü yayınlama yasağından yararlanılarak, Öcalan’a “görüntü karartması” uygulanabilecek. AKP ve hükümet çevrelerinde “görüntü karartmasıyla”, Öcalan yargılamasının, bir süredir yükselen bayrak ve toplumsal çatışma olaylarının bir uzantısı olarak değerlendirilmesinin önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi. Öcalan’ın görüntüleri ve sözlerinin yayımında TCK ile birlikte sağlanacak “karartmanın” bu konudaki tahrik ve provokasyon girişimlerini önleyeceğine de vurgu yapıldı.

1020760cookie-check‘AİHM’in kararı kabul edilebilir olmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.