Aile hekimlerinden ek ödeme tepkisi: ‘Sadakayla muamele edemeyeceğinizi deklare ediyoruz’

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, “Sürecin en önündeki neferleri arasında yer alan aile hekimliği çalışanları ek ödeme için şarta bağlandı.” ifadeleri kullanıldı.

Aile hekimlerinden ek ödeme tepkisi: ‘Sadakayla muamele edemeyeceğinizi deklare ediyoruz’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın salgından etkilenerek görev yapamayan aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının maaşlarından artık kesinti yapılmayacağı ve Covid-19 hasta takibine göre 3 ay süreyle aile hekimlerine ek ödeme verileceği yönünde açıklama yapmasına, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’ndan (AHEF) tepki geldi.

Açıklamada “6 aydır bin bir sorunla boğuşan biz aile hekimlerini görmezden gelen iradeniz şartlı, emeği yok sayan bir yaklaşımla bir kez daha bizi görmediğini, duymadığını ispat etmiştir. Hekimler yüzyıllardır olduğu gibi mesleğimizin gereğini icraya devam ederken bu onur kırıcı yaklaşımı kabul etmedik, etmeyeceğiz” denildi.

AHEF tarafından yapılan açıklamada, aile hekimliği çalışanlarının pandemi sürecinde hastanelerin poliklinik yükünün azalması karşısında, asli görevi koruyucu hekimlik olmasına karşın artan poliklinik hizmeti ve beraberinde gelen yoğun bürokratik angaryalar ile uğraşmak zorunda kaldıkları anımsatıldı.

Açıklamada “Gece yarısı yapılan ‘ek ödeme ve izin kullanımı’ odaklı açıklamada halen haklarımızın gözetilmediğini görmek, emek ve çabalarımızın görmezden gelinmesi bizi son derece üzmüştür. ‘Hastalanma’ hakkımız dahi bulunmadığı gibi adeta bu konuda cezalandırılıp ücretlerimiz kesilmiş ve çalışma şevkimiz kırılmıştır.

Bu süreçte diğer kamu kurumları ek ödemeleri hiçbir şarta bağlanamadıkları halde -ne hazindir ki- sürecin en önündeki neferleri arasında yer alan aile hekimliği çalışanları ek ödeme için şarta bağlandı. Bunu son derece ‘adaletsiz’ olarak nitelendirdiğimizi bilmenizi istiyoruz” denildi.

Açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: “Sanki hakkımız olmayanı biz talep ediyormuşçasına kamuoyunda yanlış algıya neden olan açıklama ‘sağlıkta şiddet’ olaylarını tetikler niteliktedir. Buna dur demelisiniz. Orantısız ödemeye layık bulduğunuz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yapılan bu adaletsiz ödemeyi reddediyor, meslek onurumuza sadakayla muamele edemeyeceğinizi deklare ediyoruz. Kabul etmiyoruz! Beş bin aile hekimi, aile sağlığı çalışanı bu salgın hastalığın pençesine düşmüş şehitler verilmeye devam ediliyorken, Covid-19 olduğu için maaşı kesilen hekimlerden bir özür bile dilenmezken, iş güvenliği hiçbir şekilde sağlanmazken, memleketin tüm kanallarından koro halinde ‘aile hekimine bu parayı verdik!’ haberleri; ettiğimiz yemini, meslek onurumuzu, güvenimizi zedelemektedir. Bu onur kırıcı yaklaşımı kabul etmedik, etmeyeceğiz.”

2447860cookie-checkAile hekimlerinden ek ödeme tepkisi: ‘Sadakayla muamele edemeyeceğinizi deklare ediyoruz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.