Airtours, FTI’ı Almanlara geri verdi

Avrupa seyahat pazarında 1990’lı yıllarla başlayan dikey entegrasyon, şirket satın alma süreci, son iki yılda tersine çalışmaya başladı.


Avrupa seyahat endüstrisi pazarını ellerinde bulunduran büyük grupların “Dikey entegrasyon” adını verdikleri  yeniden yapılanma döneminden umduklarını bulamadığı belirtiliyor.


Bu arada büyük grupların bir yandan ellerindeki şirketleri satarken bir yandan da eski markalarını yeniden kullanmaya başladığı dikkat çekiyor.


Büyük paralarla alınanlar çok ucuza iade ediliyor. Dikey entegrasyon amacıyla sektörün her alanındaki şirketleri satın alarak bünyelerine katan büyük gruplar, o dönemde satın aldıkları markaları da tek bir marka altında birleştirmişken  şimdi bir yandan bu şirketleri elden çıkarırken bir yandan da eski markalarını canlandırıyor.


Dikey entegrasyon başarısız
Büyük grupların daha önce ciddi paralar ödeyerek satın aldıkları şirketleri şimdi çok ucuz fiyatlarla eski sahiplerine geri vermesinin nedeni  pazarda oluşturulan kartelci yapının beklenen gelir ve kar artışı getirmemesine bağlanıyor.
Pazarı ele geçirmek amacıyla Avrupa genelinde irili ufaklı şirketleri satın alan büyük turizm grupları, süreçte ummadıkları noktalara gelince firmaları eski sahiplerine geri vermeye başladı.


Airtours FTİ’yi, TUI,  Travel House’u iade etti
Geçtiğimiz aylarda, İngiltere seyahat pazarının büyük gruplarından Airtours, daha önce Alman pazarından satın aldığı FTI’yi eski sahiplerine geri vermişti.
Bu kez de pazarın lideri TUI, İngiliz pazarından aldığı seyahat zinciri Travel House Group’un satış noktalarını geri veriyor.


Önce topladıları, şimdi dağıtıyorlar
Travel House Group’un 21 tanesini eski sahibi Martin Morgan’a satma sürecinde olan TUI, elinde kalan diğer satış noktalarını da kapatmayı planlıyor.
TUI’nin bu satışla elinde kalacak olan Travel House Group satış naktalarından 82 tanesini çalıştırmaya devam etmesi ve Sibbald Travel ve Callers Pegasus acentelerinden bazılarını Lunn Poly adı altında yeniden isimlendirmesi bekleniyor.


Hızla daralıyorlar
TUI basın sözcüsü yaptığı açıklamada, bölgelerde birbirine yakın olan ve aynı işlevi üstlenen satış noktalarının ise kapatılacağı bildirildi.
Kapatılan yerlerdeki çalışanlar da Morgan adlı yeni şirkete transfer edilecek. Aynı zamanda Travel House Group’un başkanı Rob Young  da TUI  İngiltere’den ayrılıp Morgan’ın başına geçecek.


Fatura çalışanlara çıkıyor
TUI, geçtiğimiz haftalarda maliyet indirimi programı gereğince bazı işyerlerini kapatacağını ve bundan 800 çalışanın etkileneceğini açıklamıştı.
FTI’yi eski sahiplerine veren Airtours’dan sonra şimdi de TUI, İngiltere’de satın aldığı Travel Houses’in 21 satış noktasını ilk sahibi Martin Morgan’a geri veriyor.


 

777160cookie-checkAirtours, FTI’ı Almanlara geri verdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.