Ajanın ‘gizemli’ intiharı

Soğuk Savaş döneminin en etkin gizli servislerinden biri olan Darzhavna Sigurnost’un gizli belgelerinden sorumlu yetkilisi Bozhidar Dovchev, bazı belgelerin kamuoyuna açıklanmasına haftalar kala intihar etti.

Bürosunda ölü bulunan adamın muhtemelen kişisel nedenlerden ötürü canına kıydığı öne sürülürken, ölüm haberinin iki gün gecikmeli açıklanması muhalefetin tepkisini çekti.

Muhalefet milletvekilleri Doychev’in ölümünün niye rötarlı açıklandığı konusunda açıklama isterken, gizli servisin yine bir takım şeyleri örtbas etmek istediğini öne sürdü. Yeni yasal düzenlemeler çerçevesinde gizli belgelerin açıklanmasıyla komünist dönemin en karanlık köşelerinin aydınlanacağı iddia edildi. Darzhavna Sigurnost, Soğuk Savaş’ın en etkili casusluk örgütlerinden biriydi, belgelerin açıklanmasının pekçok esrarengiz olayın gün ışığına çıkabileceğine işaret ediliyor. Belgelerin Mehmet Ali Ağca’nın 1981 yılında Roma’daki St. Pietro Meydanı’nda dönemin Katolik dini lideri Papa 2’nci Jean Paul’e yönelik suikast girişiminden Londra’da Bulgar muhalif George Markov’un zehirli şemsiye ile öldürülmesine kadar pekçok gizemli vakayı çözebileceği bildiriliyor.

Güçlü Bulgaristan için Demokratlar’dan Vesselin Metodiev, “Bu kadar üst düzey bir istihbarat yetkilisinin ölümünün gizlenmesinden şoke olduk. Bu olay ile belgelerin açıklanmasıyla ilgili yasanın aynı döneme gelmiş olmasının yarattığı hiç de hoş olmayan bir tesadüf var” dedi. Parti, Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov’den gizli servis başkanının görevden alınmasını istedi.

1140920cookie-checkAjanın ‘gizemli’ intiharı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.