Aşk harcanmaktır

Üzerine alın… Bu yazıyı sana yazdım

Başlık ilgisini çekti. Okumaya başladı ve…


Aşk harcanmak olduğu kadar harcamaktır da. Şairin dediği gibi hem yarasındır hem de bıçak.
Şizofrenik bir durumdur. Başka bir yerdesindir.
Her eylem, nesne, özne tek boyuttan algılanır. O biricik olanın süzgecinden geçmeyen tek bir zerre yoktur. Uyandığın da zerresini istemediğin o biricik olan.

Kendine geldiğinde ki, bu durum genellikle bir bağımlının dibe vurmasına eş değerde acı vericidir  fazlaca bir varlığın kalmamıştır. Onun da kalmamıştır. Arkana bakmaya korkarsın. Anlamsızlıktır. ‘’Neden yaptım? ’’  diye sorarsın. Neden bulamazsın. Utanırsın yaptıklarından. Korkunç olan uyanma halidir. Hırsızın yakalandığı andır bu. Bir hırsızın tutuklanması ertesinde ‘’Pişmanım’’ demesine benzer.
Hırsız normalde utanmaz. Yaptığının utanılacak bir durum olduğunu düşünmez. Başka bir dünyada yaşar. Yakalandığı andır onu normale döndüren. Her türden şiddete maruz kalır uyandırılmak için.
Ve uyanık tutulmak için.
Hırsızlıktan vazgeçirmenin yolu da budur.

Artık uyanıksındır. Yazık olmuştur geçen zamana. Başka değerler gelir aklına. Dünyevi, gündeliğe ilişkin değerler. Paranı, zamanını, kariyerini, ilişkilerini harcamışsındır. En nefret ettiğin durumlara düşmüşsündür. Şiddet vardır. İçin kanar. İçinin kanamasının yanın da bir de herkesin gördüğü, konuştuğu bedenin kanar. Saklayamadığın.
Yeniden toparlanmak güç ister onu da harcamışsındır. Yaralandığın kadar, gücün kadar karşındakini de yaralamışsındır. .

Onu düşünürsün. Kötü halinden bir yanın haz duyar bir yanın acı. Acı çektikce onu da acıtmak istersin. Haz duyduğunda utanırsın. Onun haz duyduğunu düşündüğünde şiddetin artar, ‘’Ben bu kadar yok oldukca, o nasıl zevk alır.’’ deyip, bedenini, beynini uyuşturmaya çalışırsın. Zorunlu uyanma halleri en zor olanlardır. Her olan, biten, başlayan tüm korkunçluğu ile üstüne yüklenir. Yardım etmek isteyenler ulaşamaz. Sen görünmez bir duvarın gerisinde kan içinde yardım istersin. Kimse gelemez. Elini uzatsan, parçalanır.

Aşk bir anlamda arınmadır da. İçerdiği şiddet arındırıcıdır. Yıkıcılığı kadar arındırıcıdır. Bu yanıyla savaşa benzer. Savaş sonrası bayağılıktan kurtulan toplumların daha güçlü olma halidir. Çünkü, sıradan sorunların ötesinde hayatın saf değeri oraya çıkar. Bu şiddetin ortasında ölmediysen artık yaşamalısındır.

Ya da kahramanca ölünmesi bilinmelidir.

Uyandığınızda toplumsal değerlerinizi yitirip, çırılçıplak kalmışsınızdır. Sufi bir yolculuktur. Eriştim dediğiniz de bir bakarsınız aşk aslında sizin içinizdedir.

Ve içinizdekiyle yaşamak erdem ister. Bu erdemdir işte arınmışlık anı. 
Sıradar olandan pişman olursunuz.

Ve söylüyorum. “Ben Pişmanım sen de pişman mısın?”

Demek gelir içinizden. O noktada insan olmanın tüm zaafiyetiyle başbaşa kalmışsınızdır.

Uzay ölçeğinde bir böcek ile aramızdaki her boyuttan fark ölçülemeyen nokta kadardır.
Abartmayalım. Harcanmak da sıradanlıktır aslında…

___________

* Açık Gazete Ankara Temsilcisi

650680cookie-checkAşk harcanmaktır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.