Akaryakıta yüzde 50’nin üzerinde zam

Suudi Arabistan’da bakanlar kurulunun, aralarında akaryakıt, su ve elektriğin de bulunduğu birçok tüketim maddesine zam yapma kararı aldığı bildirildi.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre, Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, fiyatlandırma açısından dünya standartlarına göre “çok uygun” olan akaryakıt ile elektrik, su ve doğalgaza zam yapılması kararı aldı.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, zam oranlarıyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan zamlar Suudi Arabistan’ın bütçe açığını kapatmak veya dünya piyasalarında düşen petrol fiyatlarının ülkeye etkilerini minimize etmek değildir. Suudi Arabistan 2016 yılı mali hedeflerini başarılı bir şekilde yerine getirecektir. Vatandaşlar zamlar sonrasında eskiden olduğu gibi dünyanın en ucuz akaryakıtını kullanacak olan ülkeler arasında olacak. Yapılan zamlar sadece ihtiyatlı kullanmak ve israfın önüne geçmeyi amaçlamıştır.”

Açıklamada, kurşunsuz benzin fiyatı 0,60 riyalden yüzde 50’lik zamla 0,90 riyale (yaklaşık 70 kuruş), normal benzin fiyatı 0,45 riyalden yüzde 67’lik zamla 0,75 riyale (yaklaşık 58 kuruş), motorin ise 0,25 riyalden yüzde 80’lik zamla 0,45 riyale (yaklaşık 35 kuruş) yükseltildiği kaydedildi.

Akaryakıt ürünlerine yapılan zamların bugünden itibaren yürürlüğe konulacağı belirtilirken, elektrik, su ve doğalgaza yapılan zamların ocak ayından itibaren geçerli olacağı, mutfak tüpünün ise zamlardan etkilenmeyeceği ifade edildi.

Suudi Arabistan dün sabah saatlerinde Kral Selman’nın da katıldığı basın toplantısında, hükümetin 2016 yılı bütçesini açıklamıştı. Suudi Arabistan 2016 yılı bütçesini 224 milyar dolar olarak belirlemiş, bütçe gelirlerinin 137 milyar dolar, bütçe açığının ise 87 milyar dolar düzeyinde gerçekleşeceği bildirilmişti.

Ayrıca 2015 yılı bütçesinde 162 milyar dolar mali gelire karşılık, 260 milyar dolar giderin bulunduğu ve bütçe açığının 97,9 milyar dolar olduğu ifade edilmişti.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden Suudi Arabistan’ın gelir kaynaklarının başında yüzde 90’ı aşan oranla petrol geliyor.

1473820cookie-checkAkaryakıta yüzde 50’nin üzerinde zam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.